Noren: Na 'Parijs' meer olie winnen

Natuurgroepen en politieke partijen wisten te voorkomen dat er naar olie wordt geboord in de visrijke wateren rond de Lofoten. De regering houdt deze optie toch graag open. Beeld Eric Fokke
Natuurgroepen en politieke partijen wisten te voorkomen dat er naar olie wordt geboord in de visrijke wateren rond de Lofoten. De regering houdt deze optie toch graag open.Beeld Eric Fokke

De uitkomst van de klimaattop in Parijs - de aarde mag niet meer opwarmen dan 2 graden, liever 1,5 - gaf aanleiding tot een feestje. Ook in Noorwegen, de grootste gas- en olieproducent in West-Europa. Alleen knalden de champagnekurken daar om heel andere redenen.

Eric Fokke

Voor natuur- en milieuverenigingen en enkele kleine politieke partijen is het helder: Parijs luidt het einde van de Noorse olie in. Stop maar met boren. Stop minstens met het zoeken naar nieuwe bronnen.

Momenteel loopt een vergunningsprocedure om olie en gas te zoeken in het Arctisch gebied, noordelijker dan ooit, tot op de rand van het pakijs. Daar waren organisaties als Greenpeace, Bellona en Wereld Natuurfonds al niet blij mee, maar nu, zo stellen zij, kan die ontwikkeling onmiddellijk worden stopgezet. Tegen de tijd dat olie en gas daar worden geëxploiteerd, heeft de wereld al afscheid genomen van fossiele brandstoffen - als 'Parijs' wordt nageleefd.

Oplossing
Met veel moeite wisten de twee kleine gedoogpartijen van het kabinet, het liberale Venstre en christelijke KrF, oliewinning in de visrijke wateren rond de eilandengroep Lofoten tegen te houden, terwijl de twee grote regeringspartijen Høyre en FrP daar maar wat graag boren. 'Daar gaat het nu nooit meer van komen', jubelt Venstre-leider Trine Skei Grande in de krant Dagbladet.

De Noorse regering ziet dat toch anders. Zij beschouwt Noorse olie en gas niet zo zeer als klimaatprobleem, maar als -oplossing. Bij het verstoken van kolen in energiecentrales zou meer CO2 vrijkomen dan bij gebruik van gas. Olie en energie-minster Tord Lien bepleitte in de aanloop naar Parijs al een overgang van Europese kolencentrales naar Noors gas. En voegde daaraan toe dat Noorwegen nog decennia een betrouwbare leverancier kan zijn.

Zo bezien lijkt Parijs ook een geslaagde Noorse handelsmissie. Liens partijgenoot (FrP) en klimaat-woordvoerder Oskar Grimstad zegt tegen persbureau NTB: 'Onze aanbeveling is vol gas vooruit met Noorse olie en gas om de Parijs-afspraken te halen.' Ook premier Erna Solberg zegt dat Noorwegen gewoon doorgaat met boren.

Lekkage
De stelling dat gas zoveel schoner is dan kolen wordt van diverse kanten aangevochten. Vorig jaar al stelden drie Noorse wetenschappers in het oliemagazine Offshore dat kolen vervangen door gas niet als klimaatmaatregel kan worden gezien. De lekkage van methaan - een veel sterker 'klimaatgas' dan CO2 - bij de productie, transport en gebruik van natuurgas is zo groot, dat ze een positief klimaateffect teniet doet. Ook, zo stellen zij, concurreren investeringen in gas met hernieuwbare energiebronnen. Juist die hebben toekomst, fossiele brandstoffen niet.

'Lien en de regering willen miljarden kronen investeren om olie en gas te zoeken, terwijl we al genoeg gevonden hebben om de aarde te laten koken,' klaagt Bellona-leider Frederic Hauge in de krant VG.

Statoil, een oliemaatschappij die grotendeels in handen is van de staat, heet op zijn website de Parijse afspraken welkom. Het bedrijf gaat er vanuit dat nog vele jaren olie en gas nodig zijn en belooft zich in te zetten om schoner en klimaatvriendelijker te produceren. Investeringen door de olie-industrie zijn al geruime tijd zeer gering vanwege de lage olieprijs.

De Noorse olie-industrie is verantwoordelijk voor 27 procent van de CO2-uitstoot van het land dat meer dan 90 procent van de elektriciteit met waterkracht opwekt. Stoppen met boren zou de nationale doelstellingen voor CO2-reductie veel dichterbij brengen. Maar zolang de regering meent dat Noors gas en olie bijdragen aan internationale doelstellingen, zijn nationaal vooral maatregelen voor automobilisten, boeren en vliegreizen in de maak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden