Noren moeten ruzie in Sri Lanka sussen

AMSTERDAM - De rivaliserende president en premier van Sri Lanka hebben de afgelopen dagen het ene na het andere ideetje gelanceerd, zogenaamd om uit de politieke impasse te geraken. Maar omdat de ideeën vooral bedoeld waren om elkaar beentje te lichten, is het land geen stap dichter bij een oplossing. Noorse bemiddelaars gaan een poging wagen de partijen te verzoenen.

President Chandrika Kumaratunga riep dit weekeinde op tot een regering van nationale eenheid, te vormen door haar partij en die van haar politieke aartsvijand, premier Ranil Wickremesinghe. Wickremesinghe en zijn regering menen een beter idee te hebben: tussentijdse parlementsverkiezingen.

De impasse in Sri Lanka is compleet, sinds president Kumaratunga vorige week drie ministers ontsloeg. Ook kondigde ze de noodtoestand af (die is inmiddels ingetrokken) terwijl de premier in Washington president Bush bezocht. President Kumaratunga meent dat de premier Sri Lanka's integriteit verkwanselt aan de rebellen van de Tamil Tijgers. Dankzij Noorse bemiddeling heeft de regering vorig jaar februari een wapenstilstand gesloten met de Tamil-rebellen. Ook bestaat in grote trekken overeenstemming over de toekomst van de Tamils, die in het noorden en oosten van het eiland de meerderheid vormen: zij krijgen autonomie. Maar een definitieve vredesregeling is er nog niet.

Nadere onderhandelingen met de Tijgers, gepland voor eind deze maand of begin december, zijn voorlopig van de baan. ,,Als de premier niet de machtsinstrumenten heeft om dit proces voort te zetten, vraagt hij de president om alle aspecten van het vredesproces over te nemen'', zei maandag een regeringswoordvoerder. Vrij vertaald: als de president het ontslag niet ongedaan maakt, moet ze die vredesonderhandelingen maar zelf voeren.

Het lijkt er sterk op dat president Kumaratunga haar hand overspeeld heeft, en verzwakt uit de door haar begonnen doldrieste machtsstrijd komt. Ze heeft de afgelopen dagen vergeefs geprobeerd om parlementariërs in het regeringskamp over te halen zich aan te sluiten bij de oppositie.

Maandag kwam de Noorse onderminister van buitenlandse zaken Vidar Helgesen aan in Sri Lanka. Deze zou gaan praten met regering en rebellen, maar dat lijkt nu geen zin te hebben. Eerst moet Helgesen de oorlog tussen president en premier sussen. Gezien de animositeit tussen de twee partijen lijkt een compromis tussen hen nog moeilijker tot stand te brengen dan een vredesregeling met de Tamil Tijgers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden