Noren gaan opnieuw jonge zeehonden doden

“Als we nu niets doen, zullen er volgend jaar nog meer zeehondjes worden gedood.” Lieke Keller, werkzaam bij de Stichting Bont voor Dieren, hoopt dat heel Nederland in het geweer komt tegen het besluit van de Noorse regering om duizenden jonge zeehondjes te doden.

Er mag weer op zeehondjes worden gejaagd, besloten de Noren afgelopen woensdag. Dat was na internationale protesten zes jaar lang verboden.

Nu heeft het Noorse ministerie voor visserij besloten dat dit jaar zesentwintighonderd jonge robben mogen worden gedood. Dat vinden de Noren in het belang van de wetenschap. Volgens het ministerie zullen alleen jonge zeehonden die door hun moeder in de steek zijn gelaten, worden gevangen. Het onderzoek richt zich op de groei van zeehonden en op de jachtmethodes, zeggen ze keurig.

Bont voor Dieren weet wat dat inhoudt: “Ze proberen uit of ze die zeehondjes misschien ook wel kunnen doodschieten in plaats van doodknuppelen. Dat ziet er minder gruwelijk uit. Onze bronnen zeggen dat dit een proef is. Dat ze, als niemand protesteert, volgend jaar meer dieren willen doden. Ik hoop dat de Noorse ambassade in Den Haag zal worden bedolven onder protestbrieven”, zegt Keller.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden