Noren bevestigen bij WK skien hun vooraanstaande positie

Van onze sportredactie

Zelfs geen Noor die het vorig jaar geheel kon bevatten: twintig Olympische medailles waarvan negen in de kleur goud. De cross-country bij de mannen werd gedomineerd, maar opvallender waren de successen op de alpine-onderdelen, waarop slechts een enkele Noor ooit internationaal had uitgeblonken.

Ofschoon er weinig van skien komt in het Japanse Morioka, hebben de wereldkampioenschappen al wel de bevestiging van de Noorse kwaliteit opgeleverd. Gisteren werden na bijna een week programma-verschuivingen wegens slechte weersomstandigheden, de eerste medailles bij de mannen uitgedeeld. Het werd op de combinatie een Noorse dubbelslag met goud voor nieuwkomer Lasse Kjus en zilver voor Olympisch super G-kampioen Kjetil Andre Aamodt. Favoriet Marc Girardelli ( "We kunnen net zo goed in Rome of Napels gaan skien) kon slechts hoofdschuddend toekijken bij zoveel kwaliteit. "Ik was behoorlijk verbaasd" .

Binnen de Noorse ploeg staat het succesvolle duo bekend als het 'Dreamteam'. Tot gisteren was dat niet vanwege hun fantastische skivaardigheden, maar door hun ogenschijnlijk dromerige afwezigheid voor grote wedstrijden. De twee talenten bezitten het vermogen zich geheel van de buitenwereld af te sluiten om zich slechts op het skien te concentreren. Daarbij vergeten ze de meest alledaagse dingen uit verstrooidheid.

Evenwichtigheid

De basis voor de Noorse skisuccessen werd vier jaar geleden gelegd door de in Oostenrijk ontslagen bondstrainer Dieter Barsch, die dankzij een uitzonderlijk ruim sponsorbudget (meer dan 2.5 miljoen gulden) ideale voorwaarden kon scheppen. Hij heeft elf trainers tot zijn beschikking die de uitverkoren jongelingen onderwerpen aan een programma gericht op mentale evenwichtigheid en totale lichaamscontrole. Van ballet tot bergbeklimmen, van motorcross tot aerobics. Het blijkt de manier om kampioenen te kweken.

In Stein Eriksen (1954, drie keer goud) had Noorwegen zijn laatste wereldkampioen bij het alpineskien. Gisteren volgde de 22-jarige Kjus hem bij volslagen verrassing op. Nadat hij vrijdag als twaalfde was geeindigd op de afdaling, was zijn derde plaats op de slalom goed voor de eerste plaats in de combinatie. Kjus, van huis uit deelnemer op de reuzeslalom, kon precies aangeven waaraan hij zijn succes te danken had: het belabberde afdalingsparkoers dat reeds lang doelwit is van veel kritiek. "De afdaling bracht het verschil in mijn voordeel" , aldus de eerlijke Kjus. "Die was relatief makkelijk zodat ik snel kon gaan zonder veel risico's te hoeven nemen."

Met Kjus hadden weinigen rekening gehouden. De skier uit Siggerud was een talent, veroverde de wereldtitel op de reuzenslalom bij de junioren, werd er tweede op de afdaling en in de combinatie, maar werd nog te weinig ervaring toegedicht om in Japan toe te slaan. Het bewijs lag in de drie jaar dat hij actief was in het circuit om de wereldbeker. Winnen deed hij nimmer, op zijn visitekaartje stonden drie tweede plaatsen: de reuzenslalom in Mount Hutt 1990/91, de combinatie in Kitzbuhel 1991/92 en de reuzenslalom in Kranjska Gora in 1992/93. Op de WK van 1991 in Saalbach was de tiende plaats op de slalom zijn beste prestatie.

In het seizoen '90-'91 moest Kjus zich uit de wereldbekercompetitie terugtrekken wegens blessures opgelopen tijdens een val in een afdalingstraining. Tijdens een trainingskamp in Chili blesseerde hij zich in 1991 vervolgens zo zwaar, dat het Olympisch seizoen verloren ging. Een zenuw in de rechterschouder was afgesneden, waardoor de controle over spieren tijdelijk wegviel. Nog steeds is zijn rechterarm de minst sterke.

De slalom werd gehouden onder lastige omstandigheden. Het sneeuwde, het zicht was beperkt en de piste verraderlijk. De reuzenslalom bij de vrouwen werd afgelast vanwege de aanwakkerende wind en de harde sneeuwval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden