'Nordin was voorbeeld voor veel Marokkanen' (Gerectificeerd)

AMSTERDAM - Zo'n duizend mensen liepen zaterdag mee in een stille tocht voor Nordin Ben Salah. De profbokser van Marokkaanse afkomst werd afgelopen maandag doodgeschoten op de President Kennedylaan in Amsterdam. De schutter verdween spoorloos.

De Nederlandse boksbond organiseerde de stille tocht, die veel inwoners trok uit Purmerend. Zij liepen zij aan zij met moderne en religieuze migranten.

De politie meldde meteen na zijn dood dat de 32-jarige Ben Salah het slachtoffer was van een liquidatie. Later werd dit genuanceerd. Familieleden van de bokser en zijn vrienden zijn daar boos over. Zij noemen hem een voorbeeld voor veel Marokkaanse jongeren in Nederland.

Iedereen in de optocht gelooft in de onschuld van Ben Salah. Zwijgzaam trekken de aanwezigen achter een spandoek vol gaten met de tekst 'Love Nordin Ben Salah For Ever' van het Museumplein in Amsterdam naar de plek waar hij werd vermoord.

Een vriendin van de Purmerender denkt dat jaloezie het motief is van van de moordernaar. Zijn vader houdt het er in een emotionele toespraak op dat Nordin nu 'kwijt' is en zegt tegen de aanwezigen dat ze verder moeten leven. Hij spreekt in de berm naast de parkeerplek waar zijn zoon is vermoord.

Daarop neemt de imam, een moderne jongeman in wit pak, het woord en gaat voor in het gebed. Amsterdamse portiers die Ben Salah kennen van de sportschool, houden, net als de andere aanwezigen, hun hoofd respectvol naar beneden.

De voorzitter van de Nederlandse boksbond zegt 'verbijsterd' en 'woedend' te zijn. Ben Salah begon zijn carriëre als kickbokser. Na het veroveren van de wereldtitel stapte hij over naar het boksen.

Ben Salah werd in 1997 Nederlands kampioen in de middengewichtklasse. Twee jaar later vocht hij voor de wereldtitel. Hij won de titel, maar werd later gediskwalificeerd omdat in zijn urine een kleine hoeveelheid efedrine werd gevonden.

De bokser, die een bijrolletje had in de film Shouf Shouf Habibi, was bezig met zijn comeback. Hij laat een zoon achter van drieëneenhalf jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden