Nordheim weet met accordeon klassieke oor te verrassen

ROTTERDAM - De jonge Finse dirigent Jukka-Pekka Saraste staat sinds 1990 regelmatig voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Dat beide partijen inmiddels goed met elkaar overweg kunnen, was vorige week in De Doelen duidelijk te merken.

ROEL VAN DER LEEUW

Saraste heeft een wat vreemde slagtechniek, met - als bij een balletdanser - hoog opgeheven, actief rondzwierende armen. Dat kan nooit goed gaan, denk je in eerste instantie. Maar zijn signalen worden door de musici perfect opgevangen en behoudens enkele ongelijke inzetten en een even verstoord klankevenwicht tijdens de uitvoering van Beethovens tweede symfonie in fraai samenspel omgezet. De zwierigheid heeft niets te maken met uiterlijk vertoon; Saraste geeft elke melodische stroming in welke muziek dan ook zeker het volle pond, maar steeds onderbouwd door een duidelijk inzicht in de harmonische structuur en met gevoel voor de dramatische opbouw.

Een noviteit in het programma was het in 1975 geschreven 'Spur' van de Noor Arne Nordheim, een concert voor accordeon en orkest. De Schotse accordeonist James Crabb maakte met dit stuk zijn Nederlandse concertdebuut. Hij won in 1989 al een tweede prijs bij het Gaudeamus Concours en toonde zich een meester op zijn instrument.

De accordeon heeft meer te bieden dan het ondersteunen van meezingers en dijenkletsers. Nordheim trok in zijn grillige, van fraaie klankeffecten doortrokken werk letterlijk alle registers open. Crabb bracht met zijn virtuoze, fijnzinnig kleurgevoelige spel het publiek in lichte vervoering, daarbij even exact als soepel ondersteund door Saraste en het minstens zo virtuoze orkest.

Sarastes interpretatie van de symfonische fantasie 'Pohjola's dochter' van Sibelius was opmerkelijk vanwege de helderheid van klank en het ritmische raffinement. Waar je bij Sibelius nogal eens aan je lot wordt overgelaten met een globaal overzicht van duistere Finse bossen en onafzienbare meren, liet Saraste ook de bomen op zich zien en de rimpeling van het water. Het wordt hoog tijd dat ons idee van Sibelius enigszins wordt bijgestuurd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden