Nordea aast opnieuw op ABN Amro

fusie | Den Haag zei al nee tegen de bank uit Zweden. Nordea gokt nu op de verkiezingen.

KOOS SCHWARTZ en REDACTIE ECONOMIE

De Scandinavische bank Nordea heeft een overname van (of een fusie met) ABN Amro nog niet uit zijn hoofd gezet. Bestuursvoorzitter Björn Wahlroos zei zaterdag tegen een Finse omroep dat een samengaan van beide grote banken 'heel goed zou kunnen werken'. De Fin Wahlroos, die een eerdere overnamepoging dit jaar zag stranden, gaat wellicht na de Nederlandse verkiezingen in maart een nieuwe poging wagen.

Wahlroos plannen stuitten eerder dit jaar op een 'nee' van de Nederlandse regering die 77 procent van de aandelen ABN Amro in handen heeft. Ook de NLFI, de stichting die namens de staat die aandelen beheert, was naar verluidt tegen Wahlroos' plan.

In dat plan zou het hoofdkantoor van de combinatie in Nederland komen. Er zou een houdstermaatschappij komen met twee takken: Nordea en ABN Amro. ABN Amro zou een relatief zelfstandige positie krijgen. De overname zou geschieden via een aandelenruil.

Nog afgezien van andere bezwaren tegen de overname, vindt de Nederlandse regering zo'n ruil onaantrekkelijk. In dat geval zou ze met een berg aandelen Nordea komen te zitten. Minister Dijsselbloem (financiën) geeft er de voorkeur aan om het staatsbelang in ABN Amro geleidelijk te verkopen. Maar een verkoop aan, of fusie met, een andere partij is wat hem betreft niet uitgesloten.

Nordea wortelt in Scandinavië en is opgebouwd uit banken in Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken. Het hoofdkantoor staat in Stockholm. Nordea is groter dan ABN Amro.

De bank telde eind juni 31.000 werknemers (ABN Amro ongeveer 22.000) en had een balanstotaal van 671 miljard euro, ruim anderhalf keer zo veel als ABNAmro. De beurswaarde van Nordea is ruim twee keer zo hoog als die van ABN Amro. Nordea is actief in veertien landen, heeft 10 miljoen huishoudens als klant en 600.000 bedrijven. De bank behaalde over 2015 een nettowinst van 3,6 miljard euro. ABN Amro's winst over 2015 was 1,9 miljard. De bank onder leiding van Gerrit Zalm, die volgend jaar vertrekt, is vooral gericht op Nederland.

De overnamepoging van Wahlroos is om meerder redenen pikant. Grote grensoverschrijdende bankenovernames zijn er in Europa sinds de financiele crisis niet meer geweest. Bovendien is er eerder sprake geweest van een samengaan. Zo'n twaalf jaar geleden was het de toenmalige topman van ABN Amro, Rijkman Groenink, bijna gelukt Nordea in te lijven. Zijn plan strandde onder meer op een 'nee' van de Zweedse overheid, grootaandeelhouder van Nordea. In Groeninks tijd was ABN Amro veel groter dan zijn Scandinavische branchegenoot.

ABN Amro werd in 2007 gekocht én opgeknipt door Fortis, Banco Santander en Royal Bank of Scotland. Toen Fortis op omvallen stond, werd de Nederlandse poot gered en gekocht door de Nederlandse staat.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden