Nora Storms kindje moet ermee stoppen

De gemeente Rotterdam neemt Topscore, het vorig jaar in opspraak geraakte uitzendbureau voor verslaafden, tijdelijk over. Initiatiefnemer Nora Storm neemt vandaag afscheid. „Ze heeft ons allemaal uit de put getrokken.”

Nora Storm ging vijftien jaar lang door het leven als de ’moeder van alle junkies’ in Rotterdam. Ze richtte in 1994 Topscore op, een uitzendbureau voor verslaafden. Nu vertrekt ze, met stille trom. Vandaag neemt Storm afscheid van ’haar jongens’ op de Pannekoekenboot op de Nieuwe Maas. Bobo’s zijn niet welkom, aan huichelarij heeft ze geen behoefte.

Boven haar werktafel in het souterrain van Topscore hangt een ingelijste foto waarop een jongere Nora Storm door burgemeester Opstelten wordt gefeliciteerd met haar koninklijke onderscheiding. „Een judaskus!”, snuift ze. De rook komt nog net niet uit haar neusgaten.

Liever was ze doorgegaan, of had ze op z’n minst haar opvolger eerst ingewerkt. Maar het nieuwe stichtingsbestuur dat vorige maand aantrad, wil met nieuwe mensen verder. Wel pas op 18 augustus, als Topscore al drie weken gestopt is. „Het verdient geen schoonheidsprijs”, foetert ze. „Mij maakt het geen pepernoot uit, maar dat ze het mijn jongens pas een paar dagen voor sluiting laten weten, is schandalig. Die moeten drie weken overbruggen.”

Zulke laksheid vloekt met de etiquette die Nora (62) haar jongens met moeite heeft bijgebracht: Als je niet komt werken, dan bel je af, je meegebrachte boterhammen eet je op een bordje, en binnen gaat de pet af.

In 1994, op het dieptepunt van Rotterdams moeizame geschiedenis met harddrugsverslaving, begon Storm met haar uitzendbureau voor junks. Perron Nul, de gedoogzone voor drugsgebruik bij het Centraal Station, werd wegens ordeproblemen door toenmalig burgemeester Peper gesloten. Junks zochten elders hun heil en veroorzaakten grote overlast in de oude wijken. Storm bood ze structuur, hulp bij het regelen van uitkering en onderdak en een dagvergoeding, waarmee ze hun dope bij elkaar verdienden in plaats van te stelen.

Onder de Rotterdammers werden de mannen van Topscore in hun gele hesjes, overalls en petjes al gauw een begrip. Storm beschouwt het als een van haar grootste verdiensten: harddrugsverslaafden worden niet langer als ’junken’ gezien maar als ’gebruikers’. De verminderde overlast maakte haar mateloos populair in de stad. „Iedereen wijst met de vinger naar Nora Storm behalve de bewoners van Rotterdam.” Ze vertelt hoe wijkagenten de laatste weken de deur platlopen met de vraag: ’We hoeven toch niet weer te gaan jagen, hè?” Storm is er zelf ook niet gerust op. Ze woont onder een dak met acht verslaafden die elders niet te handhaven waren en kent alle uitzendkrachten bij naam en toenaam. In een gemeentelijk project verdwijnt dat allemaal. Ze heeft er daarom een stokje voor gestoken dat de naam Topscore mee verhuist. „Wat ik heel jammer vind, is dat het nu overgaat in handen van mensen die totaal geen sjoege hebben van gebruikers. Mijn angst is dat de jongens terug zullen vallen in hun junkengedrag. Daar zullen de Rotterdammers ook niet blij mee zijn.”

Als voorzitter van de Junkiebond –want dat blijft ze– zal ze dat scherp in de gaten houden en zo nodig op de barricaden klimmen om bewoners bij te staan. „Ik wil ook geen junk voor de deur die uit zijn plaat gaat, schei toch uit zeg!”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden