Noorwegen wil veel meer zeehonden vangen

De Noorse visserijminister Peter Angelsen kondigde vorige week aan dat de jacht op zeehonden fors moet worden uitgebreid. Gebeurt dit niet, dan dreigt de zeehondenpopulatie volgens de minister explosief te groeien, met alle gevolgen voor de visstand van dien.

Vandaag begint het jachtseizoen voor Noorse zeehondenjagers. Ondanks jarenlange internationale protesten jaagt Noorwegen als enige West-Europese land op zeehonden, met name onder de kust van Groenland en in Russische wateren.

Vooral in de Barentsz-zee ten oosten van Moermansk is het aantal zeehonden volgens de Noren in een paar jaar tijd toegenomen: van 700 000 naar ruim twee miljoen dieren. ,,Er is een overvloed aan vis en er is de afgelopen jaren weinig op zeehonden gejaagd'', zegt Sigbjrn Lomelde van het Noorse Visserijdirectoraat, het overheidsorgaan dat de zeehondenjacht begeleidt. ,,Als er niet gejaagd wordt, is dat catastrofaal voor de Noorse en Russische visindustrie.''

Dit seizoen zullen drie vissersboten met zeehondenjagers deelnemen aan de jacht. Vorig jaar waren dat er nog vier. In de jaren '50 gingen elk jaar wel vijftig schepen op zeehondenjacht, maar die hoogtijdagen zijn vervlogen. De internationale protesten tegen de jacht in de jaren '80 hebben het de jagers erg moeilijk gemaakt. ,,Er is geen droog brood in te verdienen omdat de zeehondenproducten moeilijk kunnen worden verkocht'', zegt Lomelde.

Gevolg van de afzetcrisis is dat de Noorse zeehondenvloot hopeloos is verouderd. De schepen zijn klein en hebben niet de benodigde apparatuur om het vlees in te vriezen. Het lukt de overgebleven jagers niet eens om het door de regering vastgesteld quotum te halen. Vorig jaar mochten de Noren 23 000 zeehonden vangen, maar uiteindelijk doodden de jagers slechts 13 000 dieren.

De Noorse regering overweegt daarom de vloot uit te breiden. Er zouden genoeg zeehonden zijn om acht schepen in de vaart te houden en die zouden mogelijk met overheidssteun kunnen worden gebouwd.

Langs de Noorse kust zijn er op dit moment nog maar een paar honderd mensen het hele jaar door in de zeehondenindustrie werkzaam. Tijdens het tot eind mei durende jachtseizoen komen daar nog eens circa twintig jagers per schip bij.

Manager Knud Nygaard van het bedrijf Rieber is gematigd optimistisch over de toekomstmogelijkheden van de zeehondenindustrie. Rieber is de grootste verwerker van zeehondenbont, -vlees en -olie in Noorwegen. Het bedrijf exporteert de producten over de hele wereld, maar de VS en de EU hebben hun grenzen in de jaren '80 goeddeels gesloten.

,,Toch groeit de markt de laatste jaren weer'', zegt Nygaard. ,,Steeds meer consumenten accepteren onze producten weer.'' Hij geeft echter toe dat de importrestricties een groei van de export danig bemoeilijken.

,,De importrestricties zijn een uitstekend instrument om de zeehondenjagers in toom te houden'', zegt Just van den Broek van de milieuorganisatie Greenpeace. ,,Toch proberen de Noren elk jaar om het quotum omhoog te krijgen met het argument dat de visstand door de zeehonden wordt aangetast. De visserij verslindt echter veel meer vis dan de zeehonden.''

De Noorse afdeling van het Wereldnatuurfonds is niet tegen een uitgebreidere zeehondenjacht, mits dit op een biologisch verantwoorde manier gebeurt. ,,Ook Greenpeace is niet principieel tegen de zeehondenjacht'', zegt Van den Broek. ,,Als er echter meer schepen worden gebouwd, bestaat het gevaar dat de jacht moeilijk in de hand te houden is.''

Dat er veel meer zeehonden zijn dan eerder werd gedacht is een feit, bevestigt onderzoeker Nils üien van het Noorse maritiem onderzoekinstituut in Bergen. üien kan echter niet zeggen of de jacht kan worden uitgebreid. ,,We weten te weinig over het effect van de zeehondenjacht op de populatie.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden