Noorwegen wil af van 30 miljard aan olie- en gasaandelen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Noorse staatsfonds moet mogelijk alle olie- en gasaandelen afstoten. Als investering zouden ze ongeschikt zijn.

Het Noorse staatsfonds dat bezittingen heeft ter waarde van 850 miljard euro en is opgebouwd met opbrengsten uit de olie- en gaswinning in de Noordzee, gaat zijn aandelen in olie- en gasbedrijven wereldwijd mogelijk verkopen. Die aandelen zijn nu 30 miljard euro waard. Het fonds, Norges Bank Investment Management, bezit voor 4,6 miljard aan aandelen Shell.

Of de aandelen echt de deur uit gaan, is nog onzeker. De verkoop is geadviseerd door de Noorse Centrale Bank. De minister van financiën buigt zich over dat advies – dat duurt een jaar, volgens persbureau Bloomberg. Haar standpunt wordt daarna besproken in het Noorse parlement.

Het fonds, dat aandelen bezit in duizenden bedrijven van allerlui pluimage, zou niet het eerste zijn dat de olie- en gassector vaarwel zegt. Maar het Noorse fonds is een van de grootste ter wereld. Volgens Bloomberg bezit het 1,5 procent van alle aandelen van beursgenoteerde bedrijven op de wereld. Als zo’n gigant de olie- en gassector verlaat, kunnen meer fondsen volgen. De Noren stootten eerder belangen in de kolenindustrie af.

Risico

Het verkoopadvies is, opvallend genoeg, niet ingegeven door de wens om duurzamer te beleggen. Ook de vrees dat de waarde van de aandelen van olieconcerns zal dalen omdat zij een deel van hun oliereserves om milieuredenen niet meer kunnen oppompen, speelt geen rol. Het advies ‘reflecteert geen visie op toekomstige schommelingen van de olieprijs of (op) de winstgevendheid of duurzaamheid van de olie- en gassector’.

Het is, stelt de centrale bank, een kwestie van risico. Het fonds wil zo hoog mogelijke rendementen halen en daarbij een gematigd risico lopen. Door de bank genomen leveren olie- en gasaandelen net zo veel rendement op als aandelen in het algemeen, stelt de bank. Stijgen de olieprijzen dan leveren de olie-aandelen meer op dan andere; zijn de olieprijzen laag, dan minder.

Voor die laatste situatie waarschuwt de centrale bank. Daarbij wijst ze erop dat de Noorse staat en het fonds ook voor hun inkomsten erg afhankelijk zijn van de olie- en gassector. Te afhankelijk. Die discussie speelt al langer in Noorwegen.

Op zijn website meldt het fonds aandelen in 379 olie- en gasconcerns te hebben, waaronder Shell, Exxon (waarde: 2,5 miljard euro), BP, Total en Chevron (elk 1,7 miljard). Onder die 379 bedrijven zitten firma’s die veel voor de olie-industrie werken, zoals Fugro en SBM Offshore. Het Roermondse Sif hoort volgens het fonds eveneens in dat rijtje, hoewel dat zijn geld nu vooral verdiend met pijlers voor windmolens op zee. Het fonds heeft zo’n 20 miljard aan obligaties en leningen uitstaan aan de olie- en gassector. Die hoeven niet in de verkoop, adviseert de bank. Omdat ze minder risicovol zijn bij lage olieprijzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden