'Noorwegen weet nu dat dat het ook kan winnen'

OSLO - Het is een bont gezelschap dat de Noorse bondscoach Egil Olsen vanavond op het Nederlands elftal loslaat.

MATTY VERKAMMAN

Reserve-doelman Ola Rise is journalist bij een regionale Noorse krant, de talentvolle middenvelder Erik Mykland is vrachtwagenchauffeur, de ervaren aanvaller Goran Sorloth drijft een winkeltje in Rosenborg en verder maken een leraar (Stig Bjornebye), een verzekeringsagent (Roger Nilsen) en vier studenten (Henning Berg, Kare Ingebrigtsen, Oyvind Leonhardsen en Frank Strandli) deel uit van de selectie. Tenslotte zijn ook nog zeven profvoetballers geselecteerd: eerste doelman Erik Thorstvedt (Tottenham Hotspur), Rune Bratseth (Werder Bremen), Tore Pedersen (IFK Goteborg), Gunnar Halle (Oldham Athletic), Jahn Ivar Jakobsen (Young Boys), Kjetil Rekdal (Lierse SK) en Jostein Flo (ex-Lierse SK en nu beroepsspeler in eigen land bij Sogndal).

De meest ervaren international is Erik Thorstvedt. Hij wordt volgende maand dertig jaar en is met Tottenham Hotspur al aan zijn derde buitenlandse werkgever bezig. De van Viking Stavanger afkomstige zwaargewicht (92 kilo bij een lengte van 1.94), verdedigde het doel bij Borussia Monchengladbach, IFK Goteborg en nu al weer ruim drie jaar bij Tottenham Hotspur.

Vanavond begint hij aan zijn 72ste interland. "Record-international van Noorwegen worden zal niet meevallen, want in de jaren veertig, vijftig en zestig heeft een verdediger, Torbjorn Svenssen, in totaal 104 interlands gespeeld. Een onvoorstelbaar aantal, als men bedenkt dat toen veel minder kwalificatiewedstrijden dan nu werden gespeeld."

Je maakt bij Tottenham Hotspur momenteel niet je leukste tijd mee.

Thorstvedt: "Vorig seizoen, kort nadat we door Feyenoord in de Europa Cup waren uitgeschakeld, ben ik geblesseerd geraakt. Bij de nieuwe competitie was ik er weer klaar voor. Ik ben toen echter een keer de dupe geworden van die nieuwe spelregel. Bij Leeds United raakte ik de bal met mijn rechtervoet volkomen verkeerd. Dat werd een doelpunt en Tottenham verloor die wedstrijd met 5-0. Ian Walker staat er nu in. Reserve zijn in Engeland betekent financieel geen nadeel. Ik krijg de premies, speel met het tweede elftal, maar bij het eerste zit ik me op de bank te vervelen. Maar van mij geen kwaad woord over Ian Walker. Hij is een prima collega en doet het gewoon heel goed. Dat is leuk voor hem en jammer voor mij. Ben je eenmaal je plaats kwijt bij een Engelse club, dan moet je vaak lang wachten op een nieuwe kans. Het aantal spelers is namelijk heel groot. Tottenham heeft veertig profs en nog eens twintig leerling-profs onder contract. Die trainen soms allemaal tegelijk."

Professional zijn in Duitsland en Engeland, dat is een wereld van verschil.

Thorstvedt: "Je zou de beste dingen van beide landen moeten combineren. In Duitsland wordt het voetbal buitengewoon nauwkeurig benaderd, de spelers krijgen er individuele trainingsschema's mee naar huis. Er wordt werkelijk overal op gelet. De wedstrijd is er vaak een schaakspel. In Engeland gaat het er volledig anders aan toe. Het is het enige land waar je als professional tussen de competities elf weken vakantie krijgt. Daarna wordt er vijf weken aan de conditie gewerkt. Als de competitie eenmaal draait, stelt de training niet veel meer voor. Er worden zo veel wedstrijden gespeeld, dat er nauwelijks tijd is om te trainen. Het gaat op de training altijd heel rustig, maar 's zaterdags tegen drie uur wordt iedereen een beetje gek. Dan is het 'Go, go, go' en anderhalf uur lang wordt door iedereen alles gegeven. Het is leuk voor het publiek, maar technische spelers kunnen zich amper ontwikkelen. Dat wil niet zeggen dat een Engelsman geen techniek heeft. Hij heeft, laat ik zeggen, een andere techniek, een techniek om zich in dat snelle spel staande te houden. Ik heb het bij Tottenham wel eens over de manier waarop bijvoorbeeld in Duitsland en Nederland wordt gespeeld. Wel, dat soort voetbal vindt men in Engeland totaal oninteresant."

Noorwegen lijkt op internationaal niveau eindelijk mee te gaan tellen.

Thorstvedt: "Ik speel nu tien jaar in de nationale ploeg. In het begin heb ik nog zware nederlagen meegemaakt. Ik herinner me een 6-0 tegen Denemarken. Het gat met de andere landen is de laatste jaren echter steeds kleiner geworden. De tijd dat Noorwegen de vaste nummer laatst in de kwalificatietoernooien was, is voorbij. Onze huidige bondscoach Egil Olsen heeft in die ontwikkeling een belangrijke rol gespeeld. Olsen heeft er voor gezorgd dat er eerst een ploeg kwam te staan, die tegendoelpunten kon voorkomen. Gaandeweg zijn we zelf ook gaan scoren. Olsen is een coach, die het volle respect van publiek en spelers heeft."

Voormalig PSV-speler Hallvar Thoresen vindt dat Olsen weinig avontuurlijk voetbal laat spelen.

Thorstvedt: "Olsen weet bijna alles van voetbal. Hij benadert de sport wetenschappelijk, theoretisch is hij niet te verslaan. Daarbij beseft hij natuurlijk terdege dat ons team geen spelers met de klasse van Gullit of Van Basten heeft. We spelen echt als een team, dat is onze kracht. Ik vind dat ook logisch. Als je de echte topspelers niet hebt, moet je je aanpassen. Er wordt nu keihard gewerkt, vanuit het middenveld kunnen we toeslaan."

Opmerkelijk is dat Noorwegen in de jeugd wel topspelers heeft. In het laatste UEFA-jeugdtoernooi verloor Nederland met 4-1 van Noorwegen en in het toernooi voor spelers onder 21 jaar werd Italie met 6-0 door Noorwegen verslagen.

Thorstvedt: "De successen van de jeugd zijn inderdaad al jaren lang opvallend. Ook bij die jeugdploegen was Egil Olsen trouwens dikwijls de coach. Het probleem is dat in Noorwegen de talenten rond hun twintigste jaar gaan werken of studeren. Dat is de leeftijd waarop in andere landen jongens met talent professional worden. Dat is en blijft het probleem."

Een club als Rosenborg Trondheim speelt meestal voor 15 000 toeschouwers. Bij zo veel belangstelling moet profvoetbal toch mogelijk zijn?

Thorstvedt: "Men probeert het ook wel, er zijn zeker sponsors geinteresseerd. Maar toch komt het niet of moeizaam van de grond. De meeste spelers van Rosenborg hebben een andere baan, of studeren. Alleen de werklozen zijn een hele dag voor de club beschikbaar. Professionalisme blijft hier een wankele zaak. Kijk maar naar Viking Stavanger. Daar was men er mee bezig. Door het ontslag van trainer Arne Larsen Okland, is dat experiment ineens weer een probleem geworden. Okland eist 150 000 pond schadevergoeding. Als dat geld hem wordt toegewezen, is het meteen gebeurd met de professionele aanpak in Stavanger."

Na de 10-0 overwinning op San Marino, heb je toch nog kritiek gekregen.

Thorstvedt: "Tegen het einde van de wedstrijd ben ik mee naar voren gegaan. Ik had dat wel eens gezien van die Nederlandse keeper van Den Bosch, Van Grinsven. In Engeland doet een andere Nederlander, Hans Segers van Wimbledon, het ook wel eens. Ik vond het gewoon leuk om ook eens te proberen. De Noorse media hebben daar negatief op gereageerd. Men vond het onsportief tegenover de toch al zo overspeelde tegenstander. Voor mij was het meer een grap."

Het Nederlands elftal heeft zich al aan Noorwegen aangepast. Men wil risico's mijden.

Thorstvedt: "In de kwalificatiewedstrijden voor het Europees voetbalkampioenschap hebben we drie van de vier punten tegen Italie gepakt. Sindsdien tellen we mee. Toen ik pas international was, wist de ploeg meestal wel van tevoren dat winnen nauwelijks kon. Nu hebben we in iedere wedstrijd een kans op een gelijkspel of een overwinning. Ook tegen Nederland."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden