Noorwegen volgende slachtoffer van NSA-spionage

Het hoofdkwartier van de NSA in Fort Meade, Maryland.Beeld afp

De zoveelste onthulling over Amerikaanse spionagepraktijken verschuift de aandacht naar Noorwegen. Daar heeft de geheime dienst NSA in een maand tijd gegevens verzameld van meer dan 30 miljoen telefoontjes. Dat blijkt uit gelekte documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Het is de eerste onthulling over Amerikaanse spionagepraktijken bij NAVO-bondgenoot Noorwegen. Vergeleken met andere Europese landen waar telefoonverkeer in de gaten werd gehouden, was het aantal onderschepte gesprekken in Noorwegen per hoofd van de bevolking het hoogst: 33,2 miljoen op 5,1 miljoen inwoners. De NSA legde onder meer vast wie de gesprekken voerde, de locaties en de lengte.

De telefoontjes werden vorige winter van december tot januari onderschept. In diezelfde periode onderschepte de NSA in Nederland 1,8 miljoen telefoontjes. In Frankrijk ging het zelfs om ruim 70 miljoen telefoongesprekken.

De Noorse inlichtingendienst stelt in een reactie dat zij zelf verantwoordelijk is voor de spionagepraktijken en de gegevens vervolgens slechts doorspeelde aan de Amerikanen. "Wij hebben deze gegevens verzameld ter ondersteuning van Noorse militaire operaties in buitenlandse conflictgebieden en de wereldwijde strijd tegen terrorisme", verklaarde Kjell Grandhagen, het hoofd van de inlichtingendienst.

Internetprivacy: Test uw eigen kennis
Door de onthullingen over NSA-spionage laait de discussie over internetprivacy weer op. Welke gegevens verzamelt de NSA precies, en van wie? En wat zijn de rechten van burgers op het gebied van (online) privacy? Test uw eigen kennis over internetprivacy in deze interactieve quiz.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden