Noorwegen schaft staatsgodsdienst af

Augustus 1989: een kerk in het Noorse Longyearbyen Beeld AFP
Augustus 1989: een kerk in het Noorse LongyearbyenBeeld AFP

De Luthers-evangelische kerk is vanaf deze zomer waarschijnlijk niet langer de Noorse staatskerk. De regering keurde vrijdag een grondwetswijziging goed die de staat formeel scheidt van de kerk. Voortaan moet de constitutie zich beroepen op het Noorse christelijk en humanistisch erfgoed.

Het parlement spreekt naar verwachting in mei of juni zijn goedkeuring uit over de voorstellen. Dat besluit vormt het slot van een proces dat al enkele jaren loopt, meldt de nieuwsdienst ENI. Minister van overheidszaken, hervorming en kerk Rigmor Aasrud sprak in een verklaring de hoop uit dat de kerk een 'open en toegankelijke kerk blijft, ook in een multicultureel en multireligieus klimaat'.

Zelf bisschoppen benoemd
Bisschoppen worden voortaan niet langer benoemd door de koning, maar door het nationaal kerkelijk overlegorgaan. Als gevolg daarvan moet de monarch afstand doen van zijn titel 'summus episcopus', 'hoogste bisschop'. Wel moeten koningen, op verzoek van de huidige monarch Harald V, 'de evangelisch-lutherse godsdienst blijven aanhangen'.

Noorwegen werkt al langer aan de verzelfstandiging van de kerk. Sinds de jaren '80 mogen bisdommen zelf dominees benoemen, sinds de jaren '90 kan de kerk zelf beslissen over liturgie en doctrinale standpunten.

Grootste kerk
De ledenaantallen van de Lutherse kerk slinken, maar met 3,8 miljoen leden is ze nog steeds veruit de grootste van het land. Noorwegen heeft zo'n 4,8 miljoen inwoners. Het rooms-katholicisme zit in de lift, zo bleek in december. In 2005 woonden er iets meer dan 43 duizend rooms-katholieken in Noorwegen. Begin 2011 waren dat er 83 duizend.

De rappe groei van de katholieken is waarschijnlijk te danken aan Poolse immigranten. Zij zijn overwegend rooms-katholiek en vormen de grootste immigrantengroepering van het land. De gemiddelde Noor zou eens per jaar naar de kerk gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden