Noorwegen negeert Greenpeace en boort naar poololie

Greenpeace-activisten protesteren in de Barentszzee tegen Noorse plannen om naar poololie te boren. Beeld EPA
Greenpeace-activisten protesteren in de Barentszzee tegen Noorse plannen om naar poololie te boren.Beeld EPA

Noorwegen heeft goedkeuring verleend aan de Noorse oliemaatschappij Statoil om in de Barentszzee naar olie te boren. Natuurbeschermingsorganisatie Greenpeace had hier bezwaar tegen aangetekend, maar de Noren hebben dit afgewezen.

In de Barentszzee kan naar omstreden noordpoololie worden geboord. Volgens Amerikaanse schattingen bevat het noordpoolgebied 13 procent van de olievoorraad en 30 procent van de gasvoorraad op aarde.

Deze week bezetten actievoerders van het onder Nederlandse vlag varende Greenpeace-schip Esperanza uit protest het boorplatform Transocean Spitsbergen. Dat platform was onderweg naar een boorlocatie bij het natuurgebied Bereneiland.

Russen boorden eerder al in Barentszzee
Vorig jaar liep een Greenpeace-protest tegen een Russische boorplatform in het poolgebied uit op een langdurig diplomatiek conflict met Rusland. Onder meer twee Nederlanders zaten maanden vast in een Russische cel in afwachting van het oordeel van de Russische rechter.

Uiteindelijk verleende president Poetin de activisten gratie, maar het boorbedrijf Gazprom ging gewoon over tot boren. Nu volgt Noorwegen het Russische voorbeeld en hebben de Greenpeace-activisten wederom het nakijken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden