Noorwegen haalt niet één medaille, Rusland twee

Oud-kampioen Koss vindt dat top van het Noorse schaatsen moet opstappen

ANTAL CRIELAARD

SOTSJI - Na één dag schaatsen weet de achtervolgingsploeg van Nederland alvast één ding: op de toch al succesvolle Winterspelen van Sotsji zullen de mannen hun beste resultaat ooit behalen. Team Oranje (Kramer, Verweij en Blokhuijsen) plaatste zich gisteren eenvoudig voor de finale door eerst Frankrijk en later Polen te verslaan. Zilver is daarmee zeker voor Kramer en co. De vrouwen reden in de Adler Arena alleen de kwartfinale, waarin het oranje trio (Wüst, Van Beek, Ter Mors) zonder overmatige inspanning afrekende met Amerika. "We liggen op koers", zei bondscoach Arie Koops na afloop.

Het succes van de Nederlandse achtervolgingsploegen stond in schril contrast met de zwanenzang van het Noorse en Russische schaatsen. De Noorse mannenploeg had zich gespaard op de 10.000 meter om beter voor de dag te kunnen op het teamonderdeel. Voor de Noren eindigde het toernooi al in de eerste ronde tegen Polen. Ook de vrouwenploeg lukte het niet om door de kwartfinale te komen. Oud-kampioen Johann Olaf Koss reageerde via de sociale media woedend op de blamage. Hij riep de leiding van de Noorse bond op om op te stappen. Schaatsland Noorwegen haalde in Sotsji geen enkele medaille.

Ook de Russen werd de mannenploeg al na één race uitgeschakeld. Rusland haalde alleen bij de vrouwen twee medailles op het eigen toernooi, de mannen stelden ernstig teleur. De ster van Russische schaatsen, Ivan Skobrev, stelde na afloop dat hij wellicht te hard heeft getraind in de aanloop naar het toernooi. Om die uitleg werd gegrinnikt in Sotsji, omdat de voorbereiding van Skobrev door insiders juist niet al te serieus wordt genomen. Al na de vijf kilometer, waarop Skobrev slechts zevende werde, stelde bondscoach Kosta Poltavets al vast dat de Russen een voorbeeld moeten nemen aan de professionaliteit van de Nederlandse ploegen. Dat leek vooral een vingerwijzing in de richting van Skobrev.

De enige ploeg die bij de mannen enigszins in het spoor van Nederland kon blijven was Zuid-Korea, vanmiddag ook de tegenstander in de finale van het olympisch toernooi. De Koreanen reden in de eerste helft al dezelfde tijd als Nederland tegen Polen (3.40). Kramer: "Ik ben benieuwd wat ze in de finale kunnen. Zij hebben twee races volle bak moeten rijden, wij maar anderhalve race." En Verweij: "Ik denk dat wij vandaag niet op 100 procent hebben geschaatst, misschien niet eens op 95 procent. En als je een tandje terug kunt schakelen, rijd je wel lekker in de rondte, kost het niet zoveel kracht."

Vooral in de eerste rit tegen Frankrijk hoefde Nederland ¿ dat op de Spelen nooit verder kwam dan brons op de ploegenachtervolging ¿ niet diep te gaan. De Fransen starten met Alexis Contin in de gelederen, die al enkele maanden kampt met klachten. De Franse schaatser viel kilo's af en is alles behalve fit. Het zorgde ervoor dat Nederland genoegen kon nemen met een tijd van 3.44.46, vier seconden achter Zuid-Korea, dat op dat moment het snelst was. Een rit later tegen Polen hoefde de Oranje ook niet vol aan de bak. De Polen leken zich op voorhand tevreden te stellen met het verlies. Zij willen in de kwartfinale alles op alles zetten om brons te halen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden