Noorse olieboringen 'belediging voor klimaatakkoord'

Een boorplatform Beeld Colourbox
Een boorplatformBeeld Colourbox

De Noorse regering heeft voor het eerst in twintig jaar nieuwe gebieden opengesteld voor olieboringen. Dertien oliebedrijven hebben toestemming gekregen om met exploratieboringen te zoeken naar olie in delen van de Barentszzee.

Tot nu toe waren er maar twee olievelden in het Noorse deel van de Barentszzee in gebruik, terwijl bijna de helft van de Noorse olie- en gasvoorraad, geschat op negen miljard vaten ruwe olie, onder de noordelijke wateren verstopt zit. Rusland en Noorwegen werden het pas in 2010 eens over de grens op de Barentszzee, waardoor zoeken naar olie of vissen in het gebied eerder niet mogelijk was. Pas na het akkoord kon de zoektocht naar olie in gang worden gezet.

Euforie
De euforie bij de Noorse regering is groot. In een verklaring spreekt de minister van olie en energie, Tord Lien, van nieuwe kansen en een nieuw tijdperk. "Het noorden van Noorwegen staat nu vooraan in de ontwikkeling van de Noorse olie-industrie."

De nieuwe velden moeten, zodra de olie gevonden wordt, de dalende olieopbrengsten van het Scandinavische land een stimulans geven. Sinds 2000 is de Noorse export van ruwe olie gehalveerd, door de lage olieprijzen gingen 25 duizend banen verloren.

Milieuclubs kritisch
Milieuorganisatie Friends of the Earth Norway vindt dat de exploitatie van nieuwe olievelden niet te rijmen is met het klimaatakkoord dat december vorig jaar in Parijs gesloten werd. Ook Greenpeace protesteerde fel tegen het toewijzen van de nieuwe gebieden, de groene partijen in de Noorse oppositie vindt de beslissing een 'belediging voor het klimaatakkoord'.

Enkele milieuorganisaties dagen de staat voor de rechter. Zij hebben zich verenigd in de 'coalitie 112', vernoemd naar een artikel in de Noorse grondwet waarin staat dat niet alleen burgers van nu, maar ook toekomstige generaties recht hebben op een gezonde leefomgeving.

Risico's
De risico's zijn groot voor zowel mens als dier en natuur, licht Josje Fens van Greenpeace Nederland toe. "De noordelijkste velden liggen dichtbij gebieden waar veel jonge vis opgroeit. Ook zit er een enorme vogelkolonie op Bear Island in de Barentszzee."

Ook voor het klimaat zijn nieuwe olievelden slecht nieuws, zegt Fens. "De oliescheepvaart gebruikt vaak zware olie die veel roet uitstoot. Dat roet slaat neer op het ijs, waardoor het sneller smelt." Daarnaast zal bij een olielek het opruimen lastig zijn. "Het is er bijna altijd donker en hulpdiensten moeten vele honderden kilometers varen voor ze in het gebied zijn."

Klimaatakkoord
De beslissing is opmerkelijk. Scandinavische regeringsleiders, onder wie die van Noorwegen, spraken eerder deze maand af om de poolgebieden beter te beschermen. De afspraken, die toen samen met de Amerikaanse president Barack Obama gemaakt werden, zouden een opstapje zijn naar meer investeringen in duurzame energie en een beperking van boren naar olie in de kwetsbare noordelijke gebieden.

Op de vraag of Noorwegen, in navolging van het klimaatakkoord en de afspraken met andere Scandinavische landen, niet beter in duurzame energiebronnen kan investeren wilde de woordvoerder van de minister niet reageren.

De Noorse minister-president Erna Solberg zei eerder in een verklaring dat de nieuwe boringen het milieu niet zullen schaden. Volgend jaar zal het Noorse oliebedrijf Statoil - waarvan de Noorse regering de meerderheid van de aandelen heeft - beginnen met exploratieboringen in het gebied, op zoek naar de gewilde olie van onder de Barentszzee. De andere twaalf bedrijven zullen snel volgen.

Bear Island in de Barentszzee is aangemerkt als een belangrijke leefomgeving voor vogels Beeld Wikimedia Commons
Bear Island in de Barentszzee is aangemerkt als een belangrijke leefomgeving voor vogelsBeeld Wikimedia Commons
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden