Noorse neerslag

De grootste Europese etmaalsommen worden deze maand vrijwel dagelijks in het Noorse kustgebied opgevangen. De laatste dagen vooral noord van de 65ste breedtegraad. In Kvesmenes Ryeng (zuid van Tromso) werd gisterochtend 73 mm afgetapt en maandag was Tennevoll koploper met 96 mm. Eerder deze maand kreeg het westelijk kustgebied rond de Sognefjord er van langs met op de 11de in Takle 144 en in Bergen 88 mm.

In het Noorse bergland valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Plaatselijk deze maand al 4 a 5 meter verse sneeuw! De ervaring leert dat zulke bergen sneeuw niet zomaar weg zijn. We moeten de komende (voor)zomer daarom niet gek opkijken van berichten van terugkerende toeristen met verhalen over sneeuwkettingen en sneeuwwallen. Een dergelijke situatie deed zich ook voor in 1989. Toen eveneens continu hoge barometerstanden op het continent waardoor depressies naar Scandinavie uitweken en hun lading in westelijk Noorwegen dropten. In Takle viel die maand 1017 en in Modalen 1030 mm. In juni lag er in het bergland echter nog zoveel sneeuw (Finse gemiddeld 181 centimeter) dat veel wegen zo goed als onbegaanbaar waren. Bovendien bleef het koud. Terwijl het grootste deel van Noorwegen een warme juni beleefde (in het noorden was Vardo zelfs record warm) hadden stations als Midtlaeger en Finse een koude maand. In Midtlaegar was juni zelfs 0.9 graad te koud.

Net als in januari 1989 zitten wij nu onder de krachtige hogedrukparaplu. Daardoor veel minder neerslag dan normaal. In de louwmaand van 1989 viel er gemiddeld over het land 25 mm en actueel komen we uit op circa 33 mm tegen 64 mm normaal. Verder staat januari 1989 na 1964 op de tweede plaats voor wat betreft de gemiddelde luchtdruk maar verhuist eind deze week waarschijnlijk naar een derde positie. De louwmaand van 1992 bezig is namelijk druk doende om een barometrisch maandrecord van circa 1030 hPa in de wacht te slepen. Dat gokje kunnen we rustig wagen nu de laatste dagen ook worden bestierd door de luchtdrukgigant boven het Noordzeegebied. Het zwaartepunt (1045 hPa) wordt vanmiddag op de Noordzee verwacht. De drukverschillen zijn echter zo gering dat er boven onze streken niet meer dan een zwakke wind uit oostelijke richtingen waait. Verder op veel plaatsen mist of bewolking maar ook hier en daar wat zon. De temperaturen lopen op tot waarden tussen 1 en 4 graden. In hardnekkige mistgebieden kouder.

In dat weerbeeld komt morgen nauwelijks verandering. De koude luchtlaag gedraagt zich overigens veel stroperiger dan verwacht. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de geringe drukverschillen en de positie van hogedrukas en kern waardoor mildere zeelucht niet het continent kan bereiken. Gisternacht met uitzondering van voornamelijk Friesland, Groningen en de Kop van Noord-Holland lichte en in Twente plaatselijk matige vorst. In Borne werd het -5.0 en in Losser 4.8. Overdag somber en boven nul in het noorden onder de hogedrukas (Leeuwarden-Noord 4.5). In een brede strook over het midden van het land stralende zonneschijn maar lokaal hardnekkige mistbanken. In de zon boven nul (Egmond 5.2); in de mist meest eronder (Eerbeek -1.1). Ten zuiden van de rivieren bewolkt maar vorstig (Zuid Beijerland -1.3, Oud Heusden -0.6). Verder sneeuwdekmeldingen (voornamelijk uitsneeuwende mist) uit Goor, Ellecom, Velp, Budel en Ubachsberg.

Louwmaandrecords in Scandinavie: Sundsvall en Soderhamn (Zweden) gisteren 11.0 (vorige records 10.5 in 1973 en 1989) en Jyvaskyla (Finland) 7.8 (6.7/1925).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden