Noorse ’Irene’ spreekt met engelen

Prinsessen hebben een streepje voor in de natuur, weten we sinds Irene von Lippe-Biesterfelds ervaringen met bomen en dolfijnen. De Noorse prinses Mürtha Louise, oudste dochter van koning Harald V, is door haar diepe contact met paarden en andere dieren in nog hoger sferen geraakt: ze communiceert met engelen. Om ook anderen in die belevenis te laten delen heeft zij dit jaar een school opgericht waar gewone burgers voor de somma van 12.000 kronen (1580 euro) eveneens met engelen leren praten.

Niet alleen de prinses zelf slaat echter munt uit de omgang met Gods boodschappers. Op de Noorse vertaling van het boek ’Seeing Angels’ van de Britse theologe Emma Heathcote-James prijkt, ongevraagd, een foto van Mürtha Louise en de titel luidt: ’Mürthas engler’. De prinses stapte deze week naar de rechter – een primeur in de geschiedenis van het Noorse koningshuis – om de verspreiding van het boek tegen te houden.

Het is bepaald niet het eerste openbare optreden van de eigenzinnige, expressieve Mürtha Louise, die sinds haar huwelijk met de schrijver Ari Behn afziet van haar koninklijke titel en toelage. Ze doet graag kond van wat haar beweegt, en dat is veel: de hemel, de aarde en de wezens die zich daarin en daartussen ophouden. De media tekenen alles gretig op. Zo weten de Noren dat zij als fysiotherapeut alternatieve behandelingen toepast als healing en reading. Dat doet ze heel goed, beschreef haar schoonzus Mette-Marit, vrouw van kroonprins Haakon. „Ze heeft een hele speciale warmte in haar handen.” Daarmee genas Mürtha Louise haar van een nierbekkenontsteking.

Maar de helende prinses heeft niet alleen bewonderaars. De oprichting van de school riep deze zomer zoveel hoon op dat ze met ziekteverlof ging. Veel Noren vinden dat ze zich uit de Evangelisch-lutherse staatskerk moet uitschrijven, want haar perceptie van religie spoort niet met het christendom. Fysiotherapeuten vinden dat zij het vak misbruikt, en alternatieve geneeswijzers verwerpen haar religieus geïnspireerde behandelmethodes.

Bij dat koor van boe-roepers schaarden zich deze week ook vooraanstaande feministen. Ditmaal betreft het een zeer aards onderwerp: emancipatie. Nee, ze is geen feminist, zei Mürtha Louise tegen een Zweedse krant: dat hoeft niet, want in Noorwegen zijn vrouwen gelijk aan mannen en verdienen evenveel voor hetzelfde werk.

„Provocerend”, zegt het hoofd van de Verpleegstersorganisatie. En ook de minister van gelijkheid zelf, Karita Bekkemellem, is geïrriteerd. Gemiddeld verdienen Noorse vrouwen 15 procent minder dan hun mannelijke collega’s. Er bestaat in Noorwegen geen ministeriële verantwoordelijkheid zoals in Nederland, dus een lid van het koninklijk huis kan ongestraft van alles zeggen. En zo’n uitspraak door een prinses is gevaarlijk, zei Martine Aurdal, hoofdredacteur van het linkse tijdschrift Ny Tid. Maar al teveel Noren zullen haar geloven. Mürtha Louise ’weet simpelweg niet waar ze het over heeft’, aldus Aurdal – anders dan als ze het heeft over haar engelen (m/v).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden