Noorse gevangenen achter Drentse muren

De eerste 25 Noorse gedetineerden landen begin deze week op Groningen Airport Eelde. Daar worden ze overgedragen aan de marechaussee en naar de leegstaande gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen gebracht. In de Drentse penitentiaire inrichting geldt vanaf dan een Noors gevangenisregime onder leiding van een Noorse gevangenisdirecteur. Op het vliegveld is de overdracht met 'nepgevangenen' al een paar keer geoefend.

Noorwegen kampt met een cellentekort, terwijl in Nederland juist veel gevangenissen leegstaan. De afspraak met Noorwegen geldt voor drie jaar en kan daarna steeds met een jaar worden verlengd. De komst van de gevangenen zorgt voor het behoud van 239 fulltimebanen. Het Nederlandse personeel is getraind in de Engelse taal en het Noorse penitentiaire recht. "Maar dat verschilt niet veel van hoe wij het in Nederland doen", zegt een woordvoerder van het ministerie van veiligheid en justitie.

Ruim 240 gedetineerden worden geplaatst in Veenhuizen. Ze moeten allen een lange straf uitzitten en mogen al die tijd niet buiten de gevangenismuren komen. Zodra ze in aanmerking komen voor resocialisatie of vervroegde invrijheidstelling, gaan ze terug naar Noorwegen en worden daar verder begeleid.

Norgerhaven is niet de enige gevangenis in Nederland die buitenlandse gedetineerden opvangt. Dat gebeurt ook in de Willem II-gevangenis in Tilburg. Daar zitten enkele honderden gevangenen uit België. Ook dat land kampt met een cellentekort.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van veiligheid en justitie draagt woensdag in Veenhuizen de sleutel van Norgerhaven over aan zijn Noorse collega Anders Anundsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden