Noors rapport over prostitutie valt slecht

Hulporganisaties bekritiseren conclusies over effect nieuwe wet

In Noorwegen is de prostitutie bijna gehalveerd. Zo luidde in elk geval de spectaculaire conclusie van een rapport dat vorige maand in Oslo werd gepresenteerd. Het rapport bekijkt de werking van de Noorse prostitutiewet die vijf jaar geleden werd ingevoerd. Deze wet stelt het kopen van seks strafbaar, maar niet de verkoop ervan.

Het nieuws zorgde voor opwinding in heel Scandinavië. Maar na de aanvankelijk positieve ontvangst van het rapport, gemaakt in opdracht van het Noorse ministerie van justitie en openbare veiligheid, regent het inmiddels kritiek. Vooral omdat het Noorse parlement dit najaar op basis van deze evaluatie een besluit moet nemen of de prostitutiewet al dan niet wordt gehandhaafd.

Met de wet wil het land vooral mensenhandel tegengaan, een speerpunt van de regering. Maar er is zoveel aan te merken op het rapport, dat experts verwachten dat de evaluatie moet worden overgedaan.

Het rapport concludeert dat de vraag naar betaalde seks op straat met meer dan 45 procent is afgenomen. Voor prostitutie via internet is het moeilijker om conclusies te trekken, stellen de onderzoekers. Dit komt doordat vrouwen rondtrekken van stad naar stad, verscheidene internetprofielen en meerdere telefoonnummers hebben. Ook stelt het rapport dat het geweld tegen prostituees niet is toegenomen sinds de invoering van de wet.

"Een aanfluiting", noemt Olav Laegdene het net verschenen rapport. "De onderzoekers hebben maar twintig prostituees ondervraagd." Laegdene is directeur van Nadheim in Oslo, een hulpverleningscentrum onder Kirkens Bymisjon, een grote kerkelijke organisatie die traditioneel sterk vertegenwoordigd is in de sociale hulpverlening in Noorwegen.

"Hoe kun je stellen dat de prostitutie bijna is gehalveerd als je niet weet hoeveel prostituees er eigenlijk zijn in ons land? Noch op straat noch op internet?"

Ook Pro Sentret, de grootste hulpverleningsorganisatie van de overheid, reageerde verbijsterd: "Op grond van de evaluatie van één wet moeten politici nu een beslissing nemen over het Noorse prostitutiebeleid," verklaarde Ulla Bjorndahl van Pro Sentret. Zij pleitte ervoor te kijken hoe verschillende wetten op elkaar in werken, bijvoorbeeld de immigratiewet en de paragrafen over pooiers en mensenhandel.

Volgens de kerkelijke hulporganisatie Nadheim is het geweld tegen prostituees juist toegenomen, maar durven veel vrouwen geen aangifte te doen. Directeur Olav Laegdene zegt dat veel vrouwen zich stilhouden uit vrees dat ze na aangifte het land worden uitgezet. Sinds 2008 is er een instroom van buitenlandse prostituees uit andere Europese landen naar Noorwegen, omdat dit Scandinavische land nauwelijks is getroffen door de financiële crisis.

Laegdene is inmiddels uitgenodigd, samen met zijn collega's van Pro Sentret, om deze week naar het Noorse ministerie van justitie te komen. Daar zullen zij het maken van een nieuw rapport bespreken.

undefined

Wetgeving

Zweden was in 1999 het eerste land ter wereld dat een 'verbod op het kopen van seks-wet' invoerde. In 2010 erkende de Zweedse regering dat de wet een reeks negatieve gevolgen heeft voor sekswerkers, maar dat het bestrijden van prostitutie nog steeds de belangrijkste doelstelling is. Zweden biedt een uitgebreid hulppakket aan vrouwen die de prostitutie willen verlaten.

Vergelijkbare prostitutiewetten zijn aangenomen in IJsland (2009), Noorwegen (2009) en Frankrijk (2014). België, Finland, Ierland en Groot-Brittannië onderzoeken de mogelijkheden voor het invoeren van een dergelijke wet.

Sinds de invoering van de wet in Noorwegen zijn 1520 mannen beboet. De boetes variëren per politiedistrict van 860 tot 3600 euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden