Noordwijk onnodig onderuit

MAASSLUIS - Sommige gebeurtenissen zijn ongrijpbaar en voor alle andere situaties op een voetbalveld zijn er de ijzeren wetten van het spel. Met die leidraad valt er nog wel een verklaring te vinden voor de ruime overwinning van Excelsior Maassluis op Noordwijk (4-0).

Loek Laurman

Niemand die zaterdag onmiddellijk wist wat hij met die duidelijke cijfers aan moest. Er was zelfs alle reden om aan de juistheid van de uitslag te twijfelen. Noordwijk had immers twee keer drie kwartier lang het spel gedicteerd en dat ook nog voornamelijk op de helft van de tegenstander. En wat had Excelsior daar tegenover kunnen stellen? Felheid in de duels, vastbeslotenheid in de ruimende acties voor het eigen doel en snelle verplaatsingen in de richting van de aanvallers. Maar dat was alles bij elkaar toch te weinig om de eenzijdige verdeling van de vier doelpunten te rechtvaardigen.

Zo vielen ze echter wel. Deels door dom toeval (twee keer), daarna door fouten waar een afstraffing op volgde. Bij de eerste gelegenheid voor Excelsior om van de eigen helft af te komen (na vier minuten) was het meteen raak. Het was het eerste moment waar een voetballer soms gewoon geen vat op heeft. Voor twee verdedigers van Noordwijk viel de bal verkeerd (hij caramboleerde van de één naar de ander). Voor Oscar Laguna Burgos viel hij echter goed en het was 1-0. Na ruim een half uur kregen de Noordwijkers het onheil andermaal over zich heen. Deze keer in de vorm van een zondagsschot van Ivo Reemnet. De middenvelder van Excelsior haalde na een afgeslagen aanval van buiten het strafschopgebied verwoestend uit en zag zijn schot in de bovenhoek van het doel inslaan.

Ondanks dit misfortuin hadden de aanvallers van Noordwijk de wedstrijd nog een ander aanzien kunnen geven als zij wat doortastender met het ruime aanbod van kansen waren omgesprongen. Zij zouden in de tweede helft de stand al binnen een kwartier gelijk getrokken hebben. En de twee andere treffers, die daarna door fouten in de verdediging tot stand kwamen, zouden ze dan ook nog hebben kunnen compenseren. Vanuit die optiek kon trainer John Eelman in de fors uitgevallen nederlaag berusten: ,,Je loopt altijd wel eens tegen zo'n wedstrijd aan. Opbouwend was het een prima partij, maar voorin en achterin zat het niet mee.''

Zo moet zijn collega Richard Grootscholten het ook gezien hebben, want die stelde zich in zijn commentaar zeer bescheiden op: ,,Ik loop niet met de vlag omhoog, want het was onze slechtste wedstrijd tot nu toe. We verdienden gewoon niet te winnen. Maar ja, 4-0...''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden