Noordwesterstorm, hoogwater en sneeuw zorgen voor problemen

Nijmegen werd vandaag wakker onder een pak sneeuw. In het oosten en zuiden van het land kan het glad blijven. Beeld ANP
Nijmegen werd vandaag wakker onder een pak sneeuw. In het oosten en zuiden van het land kan het glad blijven.Beeld ANP

De sluizen in de Afsluitdijk gaan vanmiddag dicht. Dat gebeurt volgens Rijkswaterstaat in verband met het verwachte hoge water in combinatie met de storm in Noord-Nederland. Ook het vliegverkeer op Schiphol krijgt last van de stevige noordwester.

De Afsluitdijk heeft aan beide kanten sluizen voor de scheepvaart: aan de zijde van Noord-Holland de Stevinsluizen, aan de Friese kant de Lorentzsluizen. Ze blijven tot zaterdag gesloten. Het scheepvaartverkeer krijgt ruim van tevoren te horen op welk tijdstip de doorgangen weer toegankelijk zijn.

Vluchten vanaf Schiphol kunnen vanmiddag en vanavond vertraging oplopen van een half uur tot een uur, laat de luchthaven weten. Volgens een woordvoerder wordt het zoals het er nu naar uitziet vanaf 16.00 uur onstuimig door de harde noordwestenwind. Die houdt vermoedelijk zeker aan tot middernacht. Ook zijn er zo'n 25 vluchten geannuleerd, omdat luchthavens in omliggende landen ook last hebben van het weer. "De wind heeft heel Noordwest-Europa in zijn greep", zegt de woordvoerder. Reizigers wordt aangeraden hun vluchtinformatie goed in de gaten te houden.

De veerdienst vanuit Harlingen naar Terschelling en Vlieland wordt vandaag aangepast vanwege de verwachte extreem hoge waterstand, zo kondigde rederij Doeksen gisteren aan. De afvaarten van de autoveerboot van en naar Vlieland, respectievelijk 16.45 en 19.00 uur, komen te vervallen, evenals die van en naar Terschelling om 17.30 en 19.55 uur. Passagiers die al een kaartje hebben, worden omgeboekt naar een andere afvaart op die dag.

Springtij

Op vrijdag de dertiende, door bijgelovigen vaak gezien als ongeluksdag, komt het volgens Weeronline 's middags langs de kust tot storm met zeer zware windstoten van boven de 100 kilometer per uur en winterse neerslag.

Ook de waterschappen van de kustgebieden zetten vandaag alle zeilen bij om de hoge waterstanden het hoofd te bieden. In Den Oever, in de kop van Noord-Holland, en in Delfzijl gaan de coupures in de dijk dicht. In Zeeland heeft het waterschap uit voorzorg coupures en sluizen afgesloten. Langs de Maas in Rotterdam, Vlaardingen en Maassluis worden kades afgezet.

Waternet, het waterschap van Amsterdam en omstreken, heeft donderdag al de gemalen aangezet om het waterpeil in de polders te verlagen, zodat het overvloedige water kan worden opgevangen. De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gaat vandaag dicht en waarschijnlijk wordt ook de Maeslantkering bij Hoek van Holland gesloten vanwege springtij in de Noordzee.

Toeschouwers

In Hoek van Holland trekt de storm ook bekijks. De betonnen kade, waar de Nieuwe Waterweg anders een meter of twee onder ligt, is inmiddels volledig onder water verdwenen. Alleen aan een prullenbak en een lantaarnpaal die boven de grijsgroene golven uitsteken, kun je zien dat je er normaal gesproken kunt lopen. De zeeschepen in de havenmond varen op ooghoogte voorbij aan de tien à twintig toeschouwers, alsof je zo naar ze toe kunt wandelen. Een containerschip met de noordwester in de rug, glijdt vlot de rivier op, terwijl een tanker die de zee op wil, meter voor meter tegen de wind in stoempt.

Edward Dierick (25) zit met een halve literfles bier naar het kolkende water te kijken. Hij heeft een jaar in Hoek van Holland gewoond, woont inmiddels op zichzelf in Vlaardingen, maar voor dit tafereel komt hij weer een avond naar zijn ouderlijk huis. "Mooi toch? Ik ben gelijk na mijn werk hier heen gekomen." Henk Hofman staat naast hem, weggedoken in zijn windjack. De 65-jarige blijkt ook uit Vlaardingen te komen. Achter hem stroomt het water inmiddels in hoog tempo de duinen in, toch is dit niet de extreemste storm die Hofman zag in Hoek van Holland. "Tien, vijftien jaar geleden stroomde het zo de toegangsweg naar het dorp in. Dat heb ik daarna nooit meer gezien."

Sneeuw

Sneeuw en gladheid hebben op de weg vooral in het zuiden en oosten van het land afgelopen nacht en vanochtend voor problemen gezorgd. Het KNMI heeft code oranje voor de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Limburg deze morgen vroeg beëindigd. Voor het hele land geldt nog wel code geel. Plaatselijk kan het glad blijven.

Rijkswaterstaat heeft in de nacht van donderdag op vrijdag 4,8 miljoen kilo zout gestrooid. Met name in Brabant, Gelderland en Overijssel viel een flinke laag sneeuw. In het oosten blijft die veelal liggen. Daar heeft de brandweer het ook druk met stormschade. Op verschillende snelwegen kantelden vrachtwagens en waren er aanrijdingen. Dat zorgde voor lange files. Het treinverkeer ondervindt in Nederland weinig problemen. In Noord-Frankrijk strandde een Thalys door een geknapte bovenleiding, waardoor 180 reizigers de nacht in de trein moesten doorbrengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden