Noordpoolijs verdwijnt snel

Het ziet ernaar uit dat schepen binnenkort (lees de komende jaren) ten noorden van het Canadese vasteland naar het westen kunnen varen. Door de voortschrijdende mondiale opwarming is het ijs in de poolgebieden zich namelijk in een versneld tempo aan het terugtrekken. Dat zou kunnen betekenen dat vooral grote vaartuigen, de kleine schepen houden last van kleine ijsvelden, sneller van Europa naar Japan kunnen varen. Thans vaart men nog naar Japan via het Suezkanaal of om Kaap de Goede Hoop, Zuid-Afrika. De alarmerende berichten over het terugtredende poolijs (tussen Nova Zembla en de Frans Jozef eilanden is deze zomer ook ongewoon veel ijs verdwenen) passen in het scenario van een veranderend klimaat. Op pagina 9 van deze krant wordt aandacht besteed aan een actie die onder meer het Wereld Natuur Fonds is begonnen om tegen de klimaatverandering in het geweer te komen.

Jan Visser

Een stagnerend front heeft tijdens het afgelopen etmaal heel veel regen veroorzaakt in een strook van Friesland via Overijssel en Drenthe naar Gelderland en Overijssel. De regenzone nam in de loop van de dag in omvang en intensiteit af. In totaal werd in Den Ham en Hoogeveen 45, Opeinde en Sumar 42, Oldeholtpade 39 en in Brummen en Nijverdal 33 mm opgevangen. In oostelijk Groningen en in het westen en zuiden van het land viel weinig of geen regen. Bovendien was er gistermiddag flink wat zonneschijn (in het zuidwesten 's ochtends al) resulterend in aangename temperaturen. De maxima liepen uiteen van 11,7° op Twenthe (de vliegbasis) tot 21,2° in Prinsenbeek.

Vandaag, de dag dat de herfst op de kalender verschijnt (19,28 uur), trekken enkele wolkenvelden van een nieuwe storing over ons land. Het blijft wel droog en de zon laat zeker niet de hele dag verstek gaan. De temperaturen lopen in de middag uiteen van 18-19° in het noordoosten tot 22-23° in het zuidwesten van het land. De wind is meest matig en waait uit het zuidoosten.

Onder regie van een tot 1038 hPa aanzwellend luchtdrukmaximum boven de Baltische staten beleven we dit weekeinde fraai nazomerweer. Morgen heeft het noorden en westen misschien nog enige tijd te maken met wolkenvelden, zaterdagmiddag is het meest zonnig en warm met maxima tussen 19 en 23°.

Ook de eerste herfstzondag gaat in een nazomerse sfeer verlopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden