Column

Noorderlingen in de Eifel

Gerbrand Bakker Beeld Maartje Geels
Gerbrand BakkerBeeld Maartje Geels

Gerbrand Bakker is schrijver en hovenier. Hij verhaalt over zijn huis, tuin en buren in de Duitse Eifel.

Verheugend demografisch nieuws: vrijwel alle huizen in mijn dorp zijn weer bewoond. Het enige huis dat niet bewoond is, om de hoek, aan de weg naar Schönecken, is dat niet omdat het niet te koop staat. De dochter van de overleden bewoonster - in de tachtig - vindt het nog steeds prima om zo nu en dan vanuit Keulen hierheen te rijden, alle ramen open te zetten en één of twee dagen de kachel te stoken. 

En steevast zit ze voor het huis als met Pinksteren de weg afgesloten is voor autoverkeer en de hele dag fietsers en skaters heen en weer rijden. Ze is ook erg vrijgevig wat planten betreft. "Spit maar uit, hoor", zegt ze.

In het huis van buurvrouw Weiers wonen een slager en zijn vrouw en zes honden. Het huis is gekocht door de kleindochter van buurvrouw Weiers, heel snel opgeknapt (nieuwe vloer in de woonkamer en nieuwe kunststof ramen en voordeur) en zij verhuurt het. Die zes honden zijn twee teckels en vier Franse bulldoggen. Met de bulldoggen fokt de vrouw. En dat doet ze goed, ze weigert te voldoen aan de raseisen die ervoor zorgen dat ze steeds verder worden doorgefokt. 

Geen stambomen of stamboeken en de honden zijn daardoor nog gezonder en goedkoper ook. Ze komen uit Bremerhaven, het zijn Noord-Duitsers. Momenteel zijn ze bezig het hele grondstuk te omheinen, zodat de honden wat vaker naar buiten kunnen. Ik weet niet hoe ze heten, want toen ik de eerste keer langsging vergaten ze bij het handenschudden hun naam te zeggen. Hij is slager bij de Edeka.

Creatief

In het huis daar weer naast woont in de weekenden een echtpaar uit de buurt van Aken. Alleen in de weekenden want ze moeten allebei nog een paar jaar werken voor ze met pensioen gaan. De vrouw komt me voor als ‘creatief’, tenminste, zo ziet ze eruit. Ik heb geen idee wat ze doen in het dagelijks leven. Met Kerst hadden zij het mooist geïllumineerde huis. Ze hebben geen huisdieren. Aken, dat is Noordrijn-Westfalen.

En onlangs is er getekend voor het huis van Waltraud en Hansi. Die twee zijn verhuisd naar Lascheid en hun enorme huis stond al drie jaar te koop. ‘Nederlanders’, wist buurman Max me te vertellen. Ik denk dat ik weet wie dat zijn. Een paar maanden geleden stond er een auto op het landweggetje boven op de heuvel. 

Het echtpaar dat er bij stond sprak me in het Nederlands aan en was stomverbaasd dat ik Nederlands terugsprak. Ze kwamen uit Zeeland en stonden op het punt het huis te gaan bekijken. Ze vroegen me honderduit. Max wist ook te vertellen dat ze er met een ander gezin komen te wonen. Precies wat de Zeeuwen mij maanden geleden vertelden.

Vier van de acht huizen dus bewoond door niet-Eifelaars. Allemaal Noorderlingen, waarschijnlijk niet katholiek. Als er boeiende ontwikkelingen zijn, zal ik daar melding van maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden