Noorden ziet wat in landelijke krant op tabloidformaat

LEEUWARDEN - Krantenuitgever de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) wil een landelijke krant op tabloidformaat uitbrengen. De uitgever van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant hoopt met een op entertainment, sterrendom en actienieuws gerichte krant een nieuw publiek aan te spreken. De oplages van de twee kranten dalen al een tijdje.

Van het dagblad op half formaat verscheen twee maanden geleden al een proefexemplaar met de titel 'NL NWS'. Daarin stond nieuws over de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra (met de typische tabloidkop: AFGEKNALD!) en een portret van de onaangepaste familie Tokkie.

Ook bevatte het nulnummer op pagina drie een afbeelding van een schaarsgeklede, rondborstige vrouw. Zo'n page three girl is een bekend genre bij de Britse tabloids.

De NDC heeft tijdens het brainstormen goed gekeken naar radio-en tv-programma's met populair nieuws en entertainment. Anders dan hun op serieus nieuws gerichte concurrenten, worden zij volgens NDC-directeur Jan de Roos goed bekeken en beluisterd.

De Roos vindt een tabloid een logische stap voor een krantenuitgever. ,,Iedere uitgever zoekt op dit moment naar manieren om zijn bedrijf financieel sterker te maken. Gezien het succes van Spits en Metro verbaast het me dat niet meer kranten een tabloid overwegen.”

Er is geen definitieve zekerheid dat de proef wordt voortgezet. Ook is onbekend hoe de eventuele krant er precies uit gaat zien, of wanneer die zal verschijnen. De uitgever zoekt ook nog een samenwerkingspartner. De benodigde investering van 60 miljoen euro is voor de uitgeverij een te groot risico om alleen te dragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden