Noorden wil aan Duitse snelweg meebetalen

De drie noordelijke provincies willen ruim vijf miljoen Duitse mark bijdragen aan de snelweg A31 in Duitsland. Als provinciale staten van Groningen, Friesland en Drenthe akkoord gaan, kan zo het ontbrekende stuk van 45 kilometer al in 2005 zijn aangelegd.

De Duitse plannen gingen uit van aanleg in 2013 of zelfs later. Eerder heeft ook minister Netelenbos al 5 miljoen mark toegezegd.

De A31 staat ook bekend als de Emslandlinie en loopt pal langs de Nederlandse grens van Emden naar het Ruhrgebied. Door Duitse bezuinigingen is het ontbrekende stuk tussen Meppen en Gronau er nooit gekomen.

Voltooiing van de snelweg is volgens de provincies van belang voor Noord-Nederland. Het gebied krijgt met de A31 een snelle en filevrije noord-zuid verbinding.

Ook verwacht het Noorder Dierenpark in Emmen met een snelle verbinding meer bezoekers uit Duitsland.

Het Nederlandse bedrijfsleven trekt volgens de noordelijke kamers van koophandel profijt uit de snelweg, omdat de reistijd op het traject met drie kwartier wordt verkort. Vooral voor Nederlandse bedrijven die zakendoen met het Ruhrgebied is dit van belang. Een ander aspect is volgens de noordelijke provincies dat de drukke verkeersknooppunten bij Zwolle, Apeldoorn en Arnhem worden ontlast.

Bij dit alles is het wel van belang dat aan Nederlandse zijde de A37 tot aan de Duitse grens in 2005 is verdubbeld. Daar wordt nu hard aan gewerkt, inmiddels is dat al gebeurd van Hoogeveen tot vlakbij Emmen.

Aanleg van het laatste stuk A31 kost 420 miljoen mark. Nederland moet hiervan 30 miljoen voor zijn rekening nemen. Naast de 5 miljoen van de provincies beloofden de ministeries van verkeer en waterstaat en van economische zaken eerder al elk 5 miljoen.

Een Europees fonds doneert ruim 12 miljoen en het bedrijfsleven in Nederland is een actie gestart om de resterende 2,6 miljoen mark in te zamelen. In de eerste week leverde deze actie al acht ton op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden