Noorden moet ruimte benutten en één Centre Parcs worden

GRONINGEN - De drie noordelijke provincies moeten samen één groot recreatiegebied vormen à la Centre Parcs. Dat prikkelende voorstel doet hoogleraar ruimtelijke wetenschappen Gert de Roo deze week in de nieuwsbrief van de Rijksuniversiteit Groningen.

,,We weten in het noorden van gekkigheid niet wat we met onze grond moeten nu de landbouw verdwijnt'', zegt De Roo. ,,Zie de oude veenkoloniën in het oosten van Groningen. Een rampzalig gebied waar niemand wil wonen. Er is geen werk, en het is er zo kaal dat er zandverstuivingen zijn. Dat heb je alleen in de Sahara.''

Zijn advies: houd een stuk veenkolonie van twee bij twee kilometer in stand als herinnering aan het verleden en dóe verder iets met al die lege ruimte. De Blauwe Stad bij Winschoten is alvast een mooi begin. Daar verrijst de komende jaren in het lege land een woonwijk met veel water.

Minister Dekker (ruimtelijke ordening) presenteert haar nota Ruimte in maart, maar er wordt al volop op gepreludeerd. Zo ook door hoogleraar De Roo. Gemeenten en provincies krijgen het straks meer voor het zeggen, bijvoorbeeld als ze op het platteland willen bouwen. De Roo vindt dat zij in het noorden met een gezamenlijk plan moeten komen, om de wereld één gezicht te laten zien: van groen, rust en ruimte. Hij ziet dynamische centra voor zich met winkels en recreatie, en daar omheen groene woonwijken voor vaste bewoners en toeristen. Dit alles wordt omringd door vrije natuur, waar ook ruimte voor moet blijven, en veel water.

Een soort Center Parcs -maar wel mooier, wat De Roo betreft: ,,Geen lelijke eenheidsworst.'' Het noorden moet niet voor leegstand bouwen, benadrukt hij. Misschien kunnen nieuwe huizen wel in handen van beheerders komen, die ze tijdelijk verhuren: leuk voor stadse mensen die zo nu en dan ook wel een tijdje 'buiten' willen wonen. Dit flexibele wonen, denkt de hoogleraar, is een echte groeimarkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden