Noorden moet nog even wachten op nieuwe bisschop

De zoektocht naar een nieuwe bisschop voor Groningen en Leeuwarden duurt beduidend langer dan verwacht. De kans is groot dat de opvolger van de naar Den Bosch vertrokken bisschop Gerard de Korte pas in het volgende jaar wordt geïnstalleerd. Het vertrek van De Korte werd begin maart aangekondigd.

Het bisdom Groningen-Leeuwarden en de Bisschoppenconferentie (waar alle Nederlandse bisschoppen deel van uitmaken) hebben in de afgelopen tijd elk drie namen ingeleverd bij nuntius Cavalli, de ambassadeur van het Vaticaan in Nederland. Hij moet uiteindelijk drie kandidaten voordragen aan het Vaticaan. Dat kunnen heel andere namen zijn dan die van de voordrachtslijstjes. De nuntius hoeft zich niets van die voordrachten aan te trekken. Betrokkenen houden er rekening mee dat de uiteindelijke keuze op geen van de namenlijstjes voorkomt. De benoeming wordt gedaan door paus Franciscus.

Intussen lobbyen de betrokken partijen zowel hier als in het Vaticaan voor hun favoriete kandidaten. Het noordelijke bisdom hoopt op een bisschop met dezelfde verbindende stijl als De Korte. Kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht, en bisschop Van den Hende, voorzitter van de bisschoppenconferentie, staan juist bekend om hun striktere lijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden