Noorden heeft grote, groene ambities

De Energy Academy Europe van de Rijksuniversiteit Groningen, het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland. Beeld Hollandse Hoogte / Corné Sparidaens
De Energy Academy Europe van de Rijksuniversiteit Groningen, het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland.Beeld Hollandse Hoogte / Corné Sparidaens

Niet praten, maar doen. Dat was het devies op de allereerste Klimaat-top Noord-Nederland.

CO2-neutraal, recycling, biomassa, geothermie. De Energy Academy in Groningen, een van Nederlands duurzaamste onderwijsgebouwen, puilde gisteren uit van groene ambities. Er werd over niets anders gesproken dan over mogelijkheden en initiatieven die kunnen bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot en de overgang naar duurzame energie.

Dit alles in het kader van de allereerste Klimaattop Noord-Nederland. Een initiatief van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, bedoeld om de Nationale Klimaattop die eind oktober vorig jaar plaatsvond in Rotterdam, een passend, regionaal vervolg te geven. “Het is tijd om het stokje over te nemen”, luidde de boodschap.

Plannen

Zo’n 1200 afgevaardigden uit het bedrijfsleven, van milieuorganisaties en overheden kwamen op het evenement af. Tweehonderd van hen toonden plannen die zouden kunnen bijdragen aan de verwezenlijking van de klimaatdoelstellingen die in het akkoord van Parijs zijn vastgelegd.

In 2050 moet namelijk vrijwel alle uitstoot van broeikasgassen zijn weggewerkt. Dat kan sneller, vinden de drie noordelijke provincies. Daartoe werden gisteren afspraken gemaakt en ondertekend. Een wezenlijk verschil met de Nationale Klimaattop, zegt gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen. “Daar werden vooral intentieverklaringen ondertekend, waarvan de realisatie steeds maar weer vooruit wordt geschoven.”

CO2-­absorberende weg

Een van de afspraken die in de Energy Academy werden beklonken, is de ontwikkeling van de CO2-­absorberende weg. Daarmee had het Groningse Leek in september al de primeur. Een 1800 meter lang stuk weg moet daar zoveel CO2 binden als een auto uitstoot tijdens een rit van 300.000 kilometer. Daarnaast gaan de provincies Groningen en Drenthe duizend elektrische laadpalen plaatsen en wordt er een haalbaarheidsonderzoek gedaan voor het plan om op de A37 tussen Hoogeveen en Emmen zonnepanelen te plaatsen, over een afstand van veertig kilometer .

Ook vervoersorganisatie Arriva doet een duit in het zakje. Met een handtekening verplichtte het zichzelf en de Zwitserse treinfabrikant Stadler de huidige treinen om te bouwen naar toestellen met een batterij, zodat ze in de nabije toekomst hybride zijn. Kosten: 170 miljoen.

Aan inventiviteit en inzet voor een duurzamere samenleving geen gebrek dus in het noorden. Om erop toe te zien dat deze en andere afspraken worden nageleefd, zullen de betrokken partijen – gemeenten, provincies, bedrijven - over een half jaar evalueren. “Pas dan weten we wat het resultaat van dit evenement is”, aldus gedeputeerde Homan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden