Noordelijke gemeenten willen geld voor azc's die niet kwamen

Hij heeft heus begrip voor de beslissing van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa) om vanwege de afname van de stroom vluchtelingen een aantal geplande opvangcentra te schrappen. Zolang de onkosten van de voorbereiding maar vergoed worden.

Burgemeester Roger de Groot van het Drentse De Wolden rekent even voor: zijn landelijk gelegen gemeente met zo'n 24.000 inwoners, tussen Meppel en Hoogeveen, kreeg eind vorig jaar het dringende verzoek 314 asielzoekers op te vangen. Dat leidde tot nog al wat reuring, maar de raad oordeelde uiteindelijk positief.

De Groot: "We hebben toen direct informatie moeten verstrekken aan de inwoners en een plan ontwikkeld met de eigenaar van recreatiepark 'Van Harte' in Echten, waar de vluchtelingen zouden worden gehuisvest. Er is vervolgens een informatiemarkt georganiseerd in een afgehuurde locatie, we hebben beveiligers moeten inzetten bij de raadsvergaderingen en er is maanden één projectmedewerker fulltime met deze kwestie bezig geweest." Totale kosten: 200.000 euro. Maar wie betaalt dit?

Het Coa moet dat doen, vindt De Groot, en met hem zeker vier Drentse en vier Groningse gemeenten. De Groningse gemeente Eemsmond denkt aan een bedrag van 120.000 euro. En in Zuidhorn willen ze 100.000 euro zien. De gemeente De Marne schat de schade op 45.000 euro. Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Meppel en Oldambt willen in ieder geval geld zien maar moeten zich nog buigen over de hoogte van het bedrag dat ze menen te goed te hebben.

Het merendeel wacht wel met het sturen van een nota tot de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Coa en het ministerie van veiligheid met elkaar om tafel hebben gezeten.

In de loop van de maand wordt een definitief besluit genomen over het afblazen van de opvanglocaties, maar daarna verwacht De Groot boter bij de vis. Die financiële afwikkeling zal in grote mate bepalen hoe De Wolden op een eventueel volgend verzoek van het Coa zal reageren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden