Noordelijk Film Festival viert jubileum

LEEUWARDEN (ANP) - Het Noordelijk Film Festival viert zijn dertigjarig bestaan met een recordaantal van ruim tweehonderd films, retrospectieven, workshops en een aantal eenmalige programmaonderdelen ter ere van de lustrumeditie. Het festival heeft van woensdag 5 tot en met zondag 9 november plaats in Leeuwarden en op Terschelling en Vlieland.

ANP

Voor de eenmalige programmaonderdelen zijn bijzondere locaties gecreëerd en zelden vertoonde of gloednieuwe werken uitgekozen. Zo staat in de foyer van stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden, de hoofdlocatie van het festival, de opblaasbare eenpersoonsbioscoop KUUB. Buiten ligt Avontuur, het verroeste, laatste Nederlandse zeilvrachtschip van Sybrich van Terwisga, aangemeerd. Het doet dienst als locatie voor experimentele producties.

Er zijn retrospectieven van het werk van James Benning, Marjoleine Boonstra en Volker Koepp en speicale gast is Peter Sempel, van wie drie films worden vertoond. Sempel, in Duitsland geboren maar opgegroeid in Australië, is bekend van zijn films over onder anderen Lou Reed, Nick Cave, Yoko Ono, Nina Hagen, Jonathan Meese en Allen Ginsberg.

Lustrumeditie

De lustrumeditie besteedt speciale aandacht aan twee regio's: het Midden-Oosten en Azië. De Interregio Competitie is dit jaar voor het eerst opengesteld voor producties uit niet-Europese regio's. Naast speelfilms dingen documentaires van binnen en buiten Europa mee naar de Matad'or, een prijs die bestaat uit een sculptuur en een geldbedrag van 10.000 euro.

In totaal zijn er 33 Nederlandse premières en 17 wereldpremières. Op het festival gaan ook Nederlandse producties in première, waaronder Wielklem van Bart Dokter met Birgit Schuurman in de hoofdrol. Linoleum van Marcel Visbeen met Ricky Koole en Romijn Conen sluit het festival zondag 9 november af.

Naast filmvertoningen zijn er ook workshops, waarbij kinderen en jongeren verschillende facetten van het filmvak ontdekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden