Noord-Koreanen 'reuzeblij' met sancties en harde kritiek

Experts: Harde lijn van Westen tegen Pyongyang houdt vijandigheid en isolement overeind

Paniek: Noord-Korea kondigde onlangs aan binnen afzienbare tijd zijn derde nucleaire test te gaan uitvoeren. De VS en Zuid-Korea gebruikten harde taal om de test bij voorbaat af te keuren, waar Noord-Korea zich vervolgens niets van aan trok. Een vicieuze cirkel, waarvoor een alternatief vooralsnog niet voor handen lijkt.

Al jaren hanteert het Westen, de Verenigde Staten voorop, de harde lijn ten opzichte van het Noord-Koreaanse regime en diens nucleaire programma. Van dialoog is al tijden weinig vernomen. Van internationale sancties en verbale veroordelingen des te meer. Maar is het een beleid dat vruchten afwerpt?

Niet als je het bijvoorbeeld aan William Perry vraagt, een voormalige Amerikaanse minister van defensie. "Er zijn (in Noord-Korea, red.) zeker twee uraniumverrijkingsfaciliteiten, waarschijnlijk wordt er één gebruikt om het nucleaire arsenaal op te voeren", zei hij tijdens een bijeenkomst in Seoul. "Als ik op de afgelopen dertien jaar terugkijk kan ik niet anders dan concluderen dat de Amerikaanse diplomatiek inzake Noord-Korea de geschiedenis in kan als misschien wel de grootste diplomatieke mislukking ooit."

"De VS hebben gefaald", zegt ook Jang Yong-sok, professor bij het Herenigingsinstituut aan de Universiteit van Seoul. "De Amerikanen hadden Noord-Korea veel constructiever en breder moeten benaderen. Hoe meer Amerika geobsedeerd raakte door Noord-Korea's nucleaire wapens, hoe meer Pyongyang zijn nucleaire kaart politiek ging uitspelen."

Jang stelt dat de Noord-Koreanen juist 'reuzeblij' zijn met de internationale sancties en harde kritiek. Het regime in Pyongyang heeft als bouwstenen de woede op de vijand die volgens hen altijd op de loer ligt. Voor Pyongyang zijn sancties hét bewijs dat de eigen soevereiniteit in gevaar is. Jang: "Elke nieuwe sanctie vormt een legitimatie van het Noord-Koreaanse beleid."

Toch denkt Daniel Pinkston, nucleair- en Korea-expert bij de International Crisis Group, dat de sterk afwijzende houding jegens Noord-Korea het land wel degelijk in toom houdt. "De kans dat VN-sancties op korte termijn effect hebben is nihil, maar we kunnen de Noord-Koreanen geen enkele ruimte geven. Ik heb de indruk dat zij zich nu wel degelijk realiseren dat ze over de grens geen succes kunnen boeken."

Een keus heeft de internationale gemeenschap sowieso niet, meent Pinkston. "Als die een oogje toeknijpt voor Noord-Korea's overtreding van internationale wetgeving, betekent dat dat we slecht gedrag accepteren. Dat geeft een verkeerd signaal af aan andere staten die zo'n pad willen bewandelen."

Pinkston legt uit dat de staatsideologie van Noord-Korea is gebaseerd op alleenheerschappij, en het militaire beleid op behoud van de absolute macht. Het nucleaire wapenprogramma is een essentieel onderdeel van deze filosofie. "In het huidige politieke systeem zullen ze niet afwijken van het pad van wapenopbouw en onwil om samen te werken. We moeten ons richten op het veranderen van hun gedachten, maar tot die tijd is het van belang om hun huidige machtsspel af te wijzen."

Hoe het regime zo ver te krijgen? Jang heeft wel een idee: onder invloed van de Noord-Koreanen zelf. "Maar daar is pas kans op als de levensstandaard omhoog gaat", weet hij ook. En daar zitten sancties juist in de weg. "We moeten helpen de economische groei te stimuleren. Hongerige mensen kunnen het zich niet veroorloven zich bezig te houden met politiek, dus van het Noord-Koreaanse volk kunnen we nu weinig verwachten. Pas als ze uit hun absolute armoede zijn geklommen kunnen we hun perspectief veranderen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden