’Noord-Koreaans elftal werd gestraft na WK’

Als één man achter de Noord-Koreaanse vlag, vlak voor de laatste nederlaag, tegen Ivoorkust. (FOTO'S EPA ) Beeld
Als één man achter de Noord-Koreaanse vlag, vlak voor de laatste nederlaag, tegen Ivoorkust. (FOTO'S EPA )

amsterdam – - Wat sportliefhebbers vreesden, is gebeurd: de Noord-Koreaanse voetballers zijn na hun ondergang op het WK in Zuid-Afrika door het regime berispt. Vooral trainer Kim Jong-hun moest het ontgelden. Althans, dat meldde gisteren Radio Free Asia, op basis van anonieme bronnen in Noord-Korea en uitspraken van een Chinese zakenman die goed ingevoerd zou zijn in het stalinistische land.

Sybilla Claus

Dat er voor de ’Vliegende Paarden’ nog meer op het spel stond dan voor andere teams, bleek al vóór de wedstrijd. Toen de Noord-Koreaanse hymne klonk kon één van de voetballers zich al niet meer goed houden: de tranen liepen over zijn gezicht. Vervolgens werd de ploeg ingemaakt, keer op keer op keer. 1-2 tegen Brazilië, maar liefst 0-7 tegen Portugal en 0-3 tegen Ivoorkust. Na het goede optreden van het Noord-Koreaanse team tijdens het WK van 1966, was er nu aan het thuisfront beslist op meer gerekend.

En hoewel Pak Du-ik, speler van dat roemruchte team uit 1966, eind juni had verzekerd dat zijn landgenoten ondanks het verlies warm ontvangen zouden worden op het vliegveld, leek dat een twijfelachtige mededeling.

De eerste wedstrijd werd nog met een korte vertraging live uitgezonden in de hoofdstad Pyongyang, dankzij een donatie van een Maleisische zender. Maar of de 0-7 lijdensweg tegen Portugal in zijn totaal is uitgezonden, is onbekend. Het was juist Portugal dat in 1966 Noord-Korea uitschakelde, nadat het onverwacht op 3-0 achterstand was gekomen. Naar een revanche tegen juist deze tegenstander werd al decennia uitgekeken.

Volgens Radio Free Asia is het voetbalteam op 2 juli in Pyongyang op het matje geroepen. In het Volkspaleis van Cultuur werd vervolgens zes uur achter gesloten deuren gesproken over de verliezen. Daarbij was minister van sport Pak Myong-chol aanwezig, evenals vierhonderd regeringsmedewerkers, atleten en anderen. Aan het eind van de vergadering moesten de spelers coach Kim Jong-hun afvallen. Alleen de twee die in Japan wonen en daar in de competitie uitkomen – Jong Tae-se en An Yong-hak – konden deze zelfkritieksessie ontlopen. Het verhaal kan kloppen. In buurland China kon tot eind vorige eeuw een ’evaluatie’ met het partijkader ook niet eindigen zonder dat iemand zwaar bekritiseerd was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden