Noord-Korea wil overlopers niet terug

SEOUL (AP, Reuter, AFP) - Noord-Korea heeft gisteren een heel klein beetje gas teruggenomen en gezegd dat het zich erbij neer kan leggen als partij-ideoloog Hwang Jang-yop is overgelopen naar het zuiden.

“Ons standpunt is simpel en duidelijk. Als hij is ontvoerd, kunnen we dat niet tolereren en moeten we doorslaggevende maatregelen nemen”, meldde het staatspersbureau uit naam van een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken. “Als hij asiel heeft aangevraagd betekent dit dat hij een verraderlijke overloper is en wordt hij terzijde geschoven.”

Noord-Korea heeft inmiddels een eigen onderzoek ingesteld naar de 'verdwijning' van Hwang. Deze is de grondlegger van de Noord-Koreaanse autarkie-doctrine en was ooit de privé-leraar van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il. Afgelopen woensdag maakte Zuid-Korea bekend dat hij zich had gemeld in de Zuid-Koreaanse ambassade in Peking. Noord-Korea weigerde eerst te aanvaarden dat Hwang mogelijk uit eigen beweging Noord-Korea de rug had toegekeerd en beschuldigde Zuid-Korea ervan de man te hebben ontvoerd.

Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van eenwording maakte gisteren uit de uitlatingen van Noord-Korea op dat het land bereid is zich bij het vertrek van Hwang neer te leggen als onafhankelijke partijen, zoals bijvoorbeeld vertegenwoordigers van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN, vaststellen dat Hwang om politieke redenen is gevlucht.

De Zuid-Koreaanse ambassade in Peking, waar Hwang sinds woensdag zit, werd gisteren streng bewaakt door politiemannen die de beschikking hadden over een pantserwagen en een waterkanon. Voor het gebouw hielden Noord-Koreanen een protestwake. De politie had de omringende straten afgezet.

China en Zuid-Korea deden er gisteren verder het zwijgen toe over het lot van Hwang. Beide landen voerden de bescherming van overgelopen Noord-Koreanen op nadat zaterdag een voormalige Noord-Koreaan, een neef van Kim Jong-il's eerste vrouw, in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul werd neergeschoten. De man, Lee Han-young, werd in het hoofd getroffen en is hersendood verklaard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden