Noord-Korea wil betere band met China

Pyongyang ziet staatsbezoek wel zitten Animo in Peking uiterst gering

De leiding van het streng communistische Noord-Korea probeert de banden met grote buurstaat China aan te halen via een officieel staatsbezoek. Jang Song-Thaek, de oom van de kersverse Grote Leider Kim Jong-un, was vorige week in China om een ontmoeting tussen de regeringsleiders van beide landen te faciliteren, meldt persbureau Reuters op basis van een anonieme bron. Of dat bezoek zal plaatsvinden, moet nog blijken: aan Chinese zijde is de animo voor een ontmoeting in ieder geval gering.

Noord-Korea zette kwaad bloed bij zijn buren toen het in april besloot een nieuw type ballistische raket te testen. De langeafstandsraket zou in staat zijn aartsvijand Amerika te treffen. De poging de raket de lucht in te sturen faalde volledig.

De Chinezen zijn ook kwaad over Pyongyangs houding ten aanzien van het zeslandenoverleg, bestaand uit China, Amerika, Rusland, Japan, Zuid-Korea en Noord-Korea, dat is opgericht om een einde te maken aan Noord-Koreaanse nucleaire activiteiten op het schiereiland.

Noord-Korea weigert zijn nucleaire programma prijs te geven zolang er geen vredesverdrag is met zijn zuiderbuur en de VS, maar experts menen dat Pyongyang dat als excuus gebruikt om niet te hoeven ontwapenen.

Noord-Korea is overigens bepaald niet in de positie om te dicteren. Het land met 22 miljoen inwoners verkeert in grote economische nood en kan dus wel wat hulp gebruiken. Maar daarvoor zal Noord-Korea zich flexibeler moeten opstellen, vooral ten opzichte van China, Noord-Korea's enige regionale bondgenoot.

"Pas sinds anderhalve maand is Noord-Korea vriendelijk tegen China", vertelde professor internationale betrekkingen Shi Jinhong van de Chinese Renmin Universiteit persbureau Reuters. "Niemand weet of Noord-Korea over een paar maanden dat nog steeds is."

Behalve dat de Chinezen er geen zin in hebben, komt een Noord-Koreaans staatsbezoek ook nog eens ongelegen. Binnenkort vindt er in Peking een machtswisseling plaats, waardoor het dossier Pyongyang tijdelijk naar de achtergrond is verdwenen.

Toch zal Peking Noord-Korea niet snel aan zijn lot over laten. Bij een ineenstorting van Noord-Korea vreest China dat grote aantallen Koreaanse vluchtelingen de grens zullen oversteken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden