Noord-Korea wacht harde sancties

Washington en Peking zijn het eens over VN-resolutie om Pyongyang te straffen voor nucleaire test en raketlancering

Na zeven weken van moeizame onderhandelingen zijn Washington en Peking het eens geworden over een conceptversie van een nieuwe VN-resolutie om hardere sancties aan Noord-Korea op te leggen. Dit is het gevolg van de nucleaire test die het regime in Pyongyang begin januari uitvoerde en de lancering van een langeafstandsraket eerder deze maand. De precieze inhoud van de resolutie en de voorgestelde sancties waren bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend, maar volgens bronnen gaan de nieuwe maatregelen verder dan ooit.

De ontwerptekst was al voorgelegd aan de drie andere permanente leden met vetorecht van de VN-Veiligheidsraad - Rusland, Groot-Brittannië en Frankrijk - en werd gisteren achter gesloten deuren besproken met de voltallige Veiligheidsraad van vijftien landen.

De Chinese minister van buitenlandse zaken, Wang Yi, was de afgelopen dagen in Washington om met zijn Amerikaanse evenknie John Kerry en de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Susan Rice de resolutie te bespreken. Volgens woordvoerder Ned Price waren Wang en Rice het erover eens dat "op de Noord-Koreaanse provocaties een krachtig en verenigd internationaal antwoord nodig is".

De overeenstemming tussen Peking en Washington en de voorgestelde nieuwe resolutie gaat volgens minister Kerry ver, maar hij gaf geen details. Diverse bronnen melden dat meer Noord-Koreaanse bedrijven en individuen worden toegevoegd aan de zwarte lijst. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gaat het onder andere om het Noord-Koreaanse ministerie van atoomenergie en het National Aerospace Development Administration, dat verantwoordelijk is voor de lancering van de lange afstandsraket begin deze maand. Daarnaast wordt al het vrachtverkeer van en naar Noord-Koreau extra gecontroleerd, en krijgt het land geen brandstof meer voor vliegtuigen en raketten, meldt persbureau Reuters die beschikte over een conceptverklaring.

Dit zou de vijfde resolutie zijn die Noord-Korea sancties oplegt sinds de eerste nucleaire test door Pyongyang in 2006. Sindsdien geldt er een wapenembargo voor Noord-Korea, is het onder andere verboden luxegoederen voor de elite te exporteren en mag het land geen nucleaire technologie importeren of exporteren. Tot nu toe zijn de resoluties echter nauwelijks succesvol als het gaat om het voorkomen van een verdere ontwikkeling van het nucleaire programma. Zo trekt zowel China als Rusland - die altijd instemmen met de VN-resoluties, maar ook belangrijke handelspartners zijn - zich er in de praktijk weinig van aan.

Toch lijkt China, lang bondgenoot van Noord-Korea, zich anders op te stellen. Niet alleen de provocerende houding van Pyongyang frustreert Peking, de toenemende militaire samenwerking tussen Zuid-Korea en de VS is ook een doorn in het oog.

China's koerswijziging is vermoedelijk ingegeven door het Amerikaanse Thaad-raketafweersysteem. Dat systeem op Zuid-Koreaans grondgebied zou korte- en langeafstandsraketten uit de lucht halen en zo Zuid-Korea beschermen tegen een potentiële aanval van het Noorden, maar heeft ook gevolgen voor China's militaire bewegingsvrijheid.

Voor de VS staat de nucleaire ontmanteling van het Koreaanse schiereiland centraal, en afgelopen week koppelde Kerry het lot van het raketafweersysteem aan dat doel. "Als we tot ontmanteling kunnen komen, is er geen reden voor de inzet van Thaad", zei hij deze week. Dat klinkt Peking waarschijnlijk goed in de oren. China focust daarom op een tweesporenbeleid: een nieuwe resolutie met hardere sancties én het bevorderen van dialoog om Noord-Korea aan boord te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden