Noord-Korea verrast met akkoord

Land zoekt overleg, ziet af van kernproeven en raket-testen in ruil voor Amerikaanse voedselhulp

SYBILLA CLAUS

Ineens is daar die ommezwaai: Noord-Korea zegt na drie jaar weer inspecteurs van de VN-atoomwaakhond IAEA toe te laten. Bovendien komt er een moratorium op kernproeven, raket-testen en uraniumverrijking. In ruil daarvoor krijgt het land voedselhulp uit de VS: 240.000 ton. Deze doorbraak geeft voor alles aan hoe ondoorzichtig het beleid van Pyongyang is.

Dinsdag nog gaf de Amerikaanse militaire leider van het Aziatisch Pacifische gebied zijn stellige mening. "De strategie van Noord-Korea is al twee generaties hetzelfde: kernbewapening, raketontwikkeling, provocaties en totalitaire controle. Ook de nieuwe leider is een Kim, dus komt er meer van hetzelfde", aldus admiraal Robert Willard tegen de Senaat in Washington.

Er had zojuist topoverleg plaatsgevonden tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea in Peking. Het zoveelste, maar het eerste sinds de dood van Kim Jong-il in december. De partijen gingen nog net niet vloekend uiteen, het leek voor de buitenwereld het zoveelste zinloze overleg. Als toegift dreigde Pyongyang met een heilige oorlog tegen de VS.

Admiraal Willard had het mis. Japan, Zuid-Korea en de IAEA reageerden gisteren gematigd positief. Seoul wil wel eerst bewijzen zien voordat het zogeheten zeslandenoverleg (met verder nog Rusland en China) met de noorderbuur kan worden hervat. Pyongyang verliet deze onderhandelingstafel in 2009.

Analisten hopen dat er, áls deze doorbraak zich bestendigt, ook een oplossing mogelijk is voor het nucleaire probleem in Iran: oud-president Bush betitelde ooit Noord-Korea, Syrië en Iran als de 'As van het Kwaad'.

"Ik geeft het akkoord een goede kans", zegt hoogleraar Remco Breuker van de Universiteit Leiden. Breuker twijfelt toch al aan het belang van kernwapens voor Noord-Korea. "Pyongyang heeft geen kernbom nodig om snel extreem veel ellende aan te richten bij de zuiderburen. Ook met hun verouderde materieel kunnen ze daar een slachting aanrichten. Als de Amerikaanse legertop zich zorgen maakt, is dat over Noord-Korea's conventionele wapens. Het is vooral de Amerikaanse politiek die over de kerndreiging spreekt."

De Koreaspecialist denkt dat de onverwachte manoeuvre weinig te maken heeft met de nieuwe leider, de jonge Kim Jong-un. Deze beslissing was al genomen door vader Kim. Eigenlijk is het zijn erfenis, die is doorgezet door hoge bureaucraten.

"Er is een ernstige machtsstrijd gaande binnen de leiding van Noord-Korea. Daarbij lijkt het erop dat dit een winstpunt is voor de familie Kim tegen haviken als generaal Kim Jong-chol, hoofd van een belangrijk inlichtingenbureau."

De oom en tante van Jong-un, die als zijn mentale voogden optreden sinds Kim Jong-ils dood, hebben baat bij vrede, zegt Breuker. "Hun neven en nichten werken op posities in het buitenland waar goed te verdienen valt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden