Noord-Korea sport mee, maar dat is het dan ook voorlopig

De Noord-Koreaanse delegatieleider Ri Son-gwon (l) en de Zuid-Koreaanse minister Cho Myoung-gyon schudden elkaar de hand vóór het overleg. 
 Beeld AP
De Noord-Koreaanse delegatieleider Ri Son-gwon (l) en de Zuid-Koreaanse minister Cho Myoung-gyon schudden elkaar de hand vóór het overleg.Beeld AP

Noord-Korea zal meedoen aan de Winterspelen in Zuid-Korea, is gisteren afgesproken. Maar verder wordt er vooral doorgepraat over betere betrekkingen.

Gijs Moes

Herleven de tijden van de 'sunshine policy' straks in de sneeuw van Pyeongchang? Nu Noord-Korea deelneemt aan de Olympische Winterspelen, volgende maand in Zuid-Korea, is het ook mogelijk dat de teams van de twee rivaliserende landen bij de openingsceremonie samen het stadion in marcheren.

Dat Noord-Korea deelneemt is een van de weinige zekerheden na het topoverleg tussen de twee landen, gisteren in de gedemilitariseerde zone op de grens bij het plaatsje Panmunjom. Noord- en Zuid-Korea zijn officieel nog altijd met elkaar in oorlog, ook al is reeds in 1953 een staakt-het-vuren getekend.

Eerste stap

Bij de gesprekken, onder leiding van de hoogste verantwoordelijken voor hereniging van beide kanten, zijn niet alleen sportkwesties besproken. Ook het 'verminderen van de spanning' op het Koreaanse schiereiland kwam aan de orde, zei de Zuid-Koreaanse minister Cho Myoung-gyon achteraf.

"Ik denk dat we een belangrijke eerste stap hebben gezet in de ontwikkeling van Zuid-Noord-relaties", aldus Cho. Zijn Noord-Koreaanse collega Ri Son-gwon beklemtoonde dat de twee landen 'actief zullen samenwerken om het prestige van het Koreaanse volk te vergroten'.

Welke Noord-Koreaanse sporters zullen deelnemen aan de Spelen is nog niet bekend. Alleen twee kunstschaatsers hebben zich geplaatst, maar het Internationaal Olympisch Comité heeft al laten weten dat er waarschijnlijk meer Noord-Koreanen mee kunnen doen.

Cheerleaders

Naast sporters zullen ook officials, journalisten en cheerleaders meegaan. Zuid-Korea is bereid sommige sancties tegen de noorderburen tijdelijk opzij te zetten om het bezoek mogelijk te maken. De komende tijd zullen de details van de Noord-Koreaanse deelname in overleg worden uitgewerkt.

Eind vorige eeuw, ten tijde van de 'sunshine policy' die voor ontspanning tussen de landen moest zorgen, maakten de Koreaanse sporters een gezamenlijke entree bij de spelen. Maar in de knipperlichtrelatie tussen de twee landen is die gezamenlijke deelname allang weer verleden tijd.

In hoeverre dit eerste gesprek tot verdere ontspanning gaat zorgen, is moeilijk te zeggen. De Zuid-Koreaanse hoop dat er ook afspraken gemaakt konden worden over de hereniging van door de grens verdeelde families, is niet bewaarheid. In een gezamenlijke verklaring achteraf komen deze families niet voor.

Ook een verder gesprek over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma kan nog heel lastig worden. Zuid-Korea liet na afloop weten dat er nu gewerkt kan worden aan een 'fundamentele oplossing' voor deze kwestie. Maar Noord-Korea, dat de afgelopen geregeld raketproeven deed, reageerde direct zeer geprikkeld op de Zuid-Koreaanse mededeling.

Waterstofbommen

Die kernwapens kunnen volgens Pyongyang helemaal geen onderwerp zijn in deze gesprekken, omdat ze niet op Zuid-Korea zijn gericht. "Al onze wapens, inclusief atoombommen, waterstofbommen en ballistische raketten zijn alleen op de Verenigde Staten gericht, niet op onze broeders, en ook niet op China en Rusland", aldus Ri Son-gwon.

Een militaire hotline tussen Seoul en Pyongyang, die vroeger werd gebruikt, is nu weer hersteld. Noord- en Zuid-Korea hebben ook afgesproken verder te praten, onder meer om toevallige conflicten te vermijden. Hoe, wanneer en waar die gesprekken gevoerd worden is niet bekendgemaakt. Het overleg van gisteren was het eerste in ruim twee jaar.

Lees meer achtergrond in 'Kim Jong-un heeft de wortel en de stok'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden