update

Noord-Korea schiet weer raket richting Japan

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.Beeld AP

Noord-Korea heeft vrijdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Het nog niet geïdentificeerde projectiel werd in de buurt van de hoofdstad Pyongyang gelanceerd in de richting van Japan. De VN-Veiligheidsraad komt later vandaag bijeen voor een spoedzitting.

Het projectiel werd in de buurt van de hoofdstad Pyongyang gelanceerd en vloog over het noorden van Japan. Daar zaten miljoenen mensen tijdens het ontbijt televisie te kijken toen alarm werd geslagen. Publieke omroep NHK schakelde over naar een zwart scherm met de woorden 'burgerveiligheidsinformatie' en 'raketlancering'.

Volgens NHK vloog de raket over het noordelijke Japanse eiland Hokkaido en stortte daarna in de Grote Oceaan. De Japanse kabinetschef Yoshihide Suga bevestigde dat er geen brokstukken op Japans grondgebied zijn neergekomen. De Japanse regering heeft de lancering scherp veroordeeld. Suga zei dat zijn land "met passende maatregelen zal reageren". 

'Isolement'

Ook de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in veroordeelde de lancering scherp. Hij zei dat Noord-Korea "zich door deze lancering alleen maar verder in een diplomatiek en economisch isolement zal storten." Volgens Seoel is het de negentiende ballistische raket die Noord-Korea dit jaar heeft afgevuurd.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten onderzoeken nog om welk type raket het gaat. Het projectiel bereikte een hoogte van ongeveer 770 kilometer en plofte na ongeveer negentien minuten in zee. De raket had toen volgens de Zuid-Koreaanse strijdkrachten een afstand afgelegd van ongeveer 3700 kilometer. Daarmee zou het Amerikaanse eiland Guam - een belangrijk militair steunpunt van de VS in de Stille Oceaan - binnen bereik liggen van Noord-Korea, want dat bevindt zich op zo'n 3400 kilometer afstand van Pyongyang.

Ruim twee weken geleden vuurde Noord-Korea ook al een ballistische raket af die over Hokkaido vloog. Dat projectiel legde een afstand van 2700 kilometer af en bereikte een hoogte van 550 kilometer, meldde het Zuid-Koreaanse leger destijds.

Noord-Korea werkt in snel tempo aan een raketarsenaal dat ook het vasteland van de VS kan bereiken. Tot nu toe leek het stalinistische land nog niet in staat om die raketten ook uit te rusten met passende, geminiaturiseerde kernkoppen, maar internationaal bestaat de vrees dat het land hierin binnen afzienbare tijd ook zal slagen.

Verenigde Naties

De VN-Veiligheidsraad komt vandaag  in een spoedzitting bijeen vanwege de jongste raketproef, op verzoek van de VS en Japan. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson riep de permanente leden China en Rusland op om strafmaatregelen te nemen tegen de 'roekeloze raketproeven' van Noord-Korea. China levert onder andere olie aan Pyongyang.

De V-raad besloot eerder deze week al unaniem om nieuwe sancties op te leggen aan Noord-Korea als reactie op de kernproef van 3 september. Het land mag nog maar een beperkt aantal vaten ruwe olie importeren en krijgt een exportverbod voor textiel opgelegd. 

Pyongyang reageerde boos op de nieuwe sancties en dreigde na het besluit Japan tot 'zinken te brengen' met kernwapens en ook de VS aan te vallen. Het Noord-Koreaanse regime van leider Kim Jong-un noemde de VN-Veiligheidsraad eerder een 'hulpmiddel van het kwaad'.

'Waterstofbom'

De Amerikaanse generaal John Hyten, die is belast met het Amerikaanse atoomprogramma, bevestigde afgelopen nacht dat de zeer zware explosie van 3 september in Noord-Korea inderdaad een test met een waterstofbom was. Het was de zesde en zwaarste kernproef van Pyongyang tot nu toe.

De Amerikanen hadden tot nu toe geen uitspraken gedaan over de aard van de ontploffing, die voor wereldwijde opschudding zorgde. Na de proef werden twee zware aardbevingen gemeten.

Lees ook: Als de VS en Noord-Korea hun belofte nakomen, is nucleaire oorlog de enige uitkomst en: Is geweldloosheid tegenover Noord-Korea nog gepast?

Dossier: Spanning VS-Noord-Korea

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden