Nieuwe spanningen

Noord-Korea lanceert vier kruisraketten tijdens wapentest

De lancering donderdag van een Hwasal-2 strategische kruisraket, op een vrijdag door het Noord-Koreaanse persbureau KCNA vrijgegeven beeld. Beeld AFP
De lancering donderdag van een Hwasal-2 strategische kruisraket, op een vrijdag door het Noord-Koreaanse persbureau KCNA vrijgegeven beeld.Beeld AFP

Noord-Korea heeft vier strategische kruisraketten afgevuurd. Dat heeft het Noord-Koreaanse persbureau KCNA vrijdag bekendgemaakt. De raketten vlogen in de richting van de Japanse Zee, aldus het staatspersbureau.

Redactie Trouw

De vier Hwasal-2-raketten werden donderdag afgevuurd vanuit het gebied rond Kimch’aek, een stad in de provincie Noord-Hamgyŏng in het oosten van Noord-Korea. Ze legden een afstand van 2000 kilometer af voor ze hun doelen raakten. Wat de doelen waren, werd door het Noord-Koreaanse persbureau niet nader gespecificeerd.

De lancering is de laatste in een reeks wapentests die zorgt voor verhoogde spanningen op het Koreaanse schiereiland en voor een toenemende vrees dat Noord-Korea zijn eerste kernproef sinds 2017 zou kunnen uitvoeren.

Noord-Korea heeft recent diverse raketlanceringen uitgevoerd, onder meer van ballistische raketten richting de Japanse Zee. Kim Yo-jong, de machtige zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, waarschuwde bovendien dat de Stille Oceaan vaker zal kunnen gaan fungeren als ‘schietbaan’ indien Noord-Korea meent dat de veiligheid van het land in gevaar komt. De spanningen in de regio namen door die opmerking nog verder toe.

Vorige week vrijdag dreigde Noord-Korea al met een ‘ongekend harde reactie’, nadat bekend was geworden dat Zuid-Korea en de Verenigde Staten nieuwe militaire oefeningen zouden houden. Die zijn bedoeld om beter te kunnen reageren op de groeiende nucleaire dreiging die van Noord-Korea uitgaat. De VS en Zuid-Korea spraken vorig jaar af om zulke oefeningen jaarlijks te houden. Dat gaat nu voor het eerst gebeuren. Noord-Korea ziet de militaire oefeningen als een ‘voorbereiding op oorlog’.

Kim Yo-jong zei dat de Noord-Koreaanse regering zich ‘terdege bewust’ is van de verplaatsing van Amerikaanse troepen rond het Koreaanse schiereiland en dat zij ‘de invloed die dit kan hebben op de veiligheid van onze staat zorgvuldig bestudeert’. Ze waarschuwde dat Noord-Korea ‘overeenkomstige tegenmaatregelen’ zal treffen als het land meent dat er sprake is van ‘een directe of indirecte bedreiging’.

Vorig jaar vuurde Noord-Korea een recordaantal raketten af. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap ging het in 2022 om meer dan zeventig stuks.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden