Update

Noord-Korea houdt opnieuw kernproef

Berichtgeving op de Zuid-Koreaanse televisie over de kernproef in Noord-Korea. Beeld EPA
Berichtgeving op de Zuid-Koreaanse televisie over de kernproef in Noord-Korea.Beeld EPA

Noord-Korea heeft vandaag opnieuw een kernproef uitgevoerd. Dat meldt de regering in Pyongyang na een eerder bericht over een aardbeving met een kracht van 5.3 op de schaal van Richter.

Het was de tweede kernproef in acht maanden tijd. De regering liet via de staatstelevisie ook weten dat het land in staat is kernkoppen op ballistische raketten te plaatsen.

De schok was gemeten in de buurt van een bekend Noord-Koreaans nucleair testgebied, waardoor er direct vermoedens bestonden dat het om een kernproef zou gaan.

Protesten
Direct nadat de uitvoering van de test bekend werd, volgden internationale protesten. De regering in buurland Zuid-Korea veroordeelde de proef en sprak van "geopolitieke spanningen".

Volgens de Europese Unie is de proef in strijd met een resolutie van de Verenigde Naties over het testen en het gebruik van kernwapens. De EU vindt dat Noord-Korea ogenblikkelijk al zijn atoomwapens moet afdanken en zijn nucleair programma moet schrappen, aldus Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger belast met Buitenlandse Zaken en het Veiligheidsbeleid.

President van Zuid-Korea Park Geun-hye heeft overleg gevoerd met haar ambtgenoot Obama van de Verenigde Staten. Beiden zijn momenteel in Laos waar zij een bespreking van de ASEAN bijwonen. Obama kondigde aan de sancties tegen Noord-Korea te zullen opvoeren.

Straling
De Amerikanen willen onder meer met Japan de druk op Noord-Korea opvoeren zodat het land een einde maakt aan zijn atoomproeven, die worden gekenmerkt als "een provocatie". Een fel protest was ook te horen in Parijs, door de Franse regering. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov drong aan op strikte naleving van de resoluties van de Verenigde Naties over Noord-Korea.

China riep op tot terughoudendheid in de reacties. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei wel dat China een formeel diplomatiek protest tegen de proef zal indienen. Het land heeft daarnaast een onderzoek naar radioactieve straling aangekondigd.

Ook Japanse vliegtuigen hebben inmiddels luchtmonsters genomen. premier Shinzo Abe zei in een reactie dat een nucleaire test 'absoluut onacceptabel' is. Pyongyang liet weten dat er geen radioactieve straling is vrijgekomen.

Vijfde test
Het is de vijfde keer dat Noord-Korea een nucleaire test uitvoert. De eerste vond plaats in oktober 2006. Er werd al gespeculeerd over mogelijke nieuwe testen, nadat de Verenigde Staten de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un op de zwarte lijst had gezet vanwege het schenden van de mensenrechten.

Noord-Korea haalde zich in januari van dit jaar de woede van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op de hals door een vierde nucleaire test uit te voeren en meerdere malen testraketten af te vuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden