Noord-Korea en de drie ‘onsmakelijke’ scenario’s

Een oorlog tussen Amerika en Noord-Korea komt dichterbij. Trump dreigt Noord-Korea met 'vuur en woede' als het land Amerika blijft bedreigen.  Beeld AFP
Een oorlog tussen Amerika en Noord-Korea komt dichterbij. Trump dreigt Noord-Korea met 'vuur en woede' als het land Amerika blijft bedreigen.Beeld AFP

De Amerikaanse president Trump dreigt Noord-Korea met 'vuur en woede' als het land Amerika blijft bedreigen. Een paar uur later zei Noord-Korea zich te oriënteren op een aanval op Guam. Een oorlog tussen de twee landen komt dichterbij.

Ghassan Dahhan

De Amerikaanse Chief of Staff, Mark Milley, zei onlangs in een speech dat Amerika meerdere scenario’s bestudeert. Volgens hem zijn alle scenario’s ‘onsmakelijk’, maar ‘dat ontslaat ons niet van de plicht om te kiezen’, aldus Milley. Welke scenario’s zijn er? En wat zijn de mogelijke gevolgen?

1. Niets doen/geen militaire actie

Noord-Korea zal doorgaan met het ontwikkelen van massavernietigingswapens. Pyongyang maakt grote stappen op technologisch gebied en wel in een ongekend tempo. De ballistische raketten krijgen een alsmaar groter bereik, en worden met iedere test steeds nauwkeuriger. Zij kunnen in theorie al bepaalde delen van het Amerikaanse vasteland raken, maar mogelijk zijn zij er nu ook in geslaagd om kernkoppen te miniaturiseren die op de raketten passen. In de toekomst zullen het aantal raketten en het aantal kernkoppen alleen maar toenemen. Noord-Korea is dus gebaat bij meer tijd.

De Amerikanen hebben meer te verliezen, want hoe langer zij Noord-Korea tolereren, hoe groter de prijs zal zijn van militair ingrijpen. Daarnaast riskeert Amerika gezichtsverlies. Niet eerder in de recente geschiedenis is Amerika zo openlijk uitgedaagd en bedreigd door zo’n klein land als Noord-Korea.

Tekst gaat verder onder de video

Bevriende landen zullen de Amerikaanse actiebereidheid bovendien in twijfel trekken; vijanden, zoals Iran, zullen bevestigd worden in hun vermoeden dat nucleaire wapens de beste bescherming vormen tegen Amerikaanse agressie. Noord-Korea toont tevens de grenzen aan van Amerika’s macht, en dit zal niet onopgemerkt voorbijgaan aan rivalen zoals China en Rusland.

De Amerikanen kunnen eventueel nog besluiten om in plaats van militair ingrijpen meer te doen aan de ontwikkeling van raketschilden. Daarmee zou de Noord-Koreaanse dreiging in theorie gedeeltelijk kunnen worden geneutraliseerd. Alleen zijn deze schilden controversieel – China en Rusland zijn fel tegen – en nog onbetrouwbaar.

2. Beperkt militair ingrijpen

Dit lijkt op het eerste gezicht misschien wel het meest waarschijnlijke en beste scenario, maar ook de zogeheten ‘surgical strikes’ brengen enorme risico’s met zich mee. Als de Amerikanen besluiten om gerichte aanvallen uit te voeren op Noord-Korea, dan betekent dat niet dat Pyongyang zich zal beperken tot gerichte tegenaanvallen. Noord-Korea zal dan waarschijnlijk de oorlog verklaren aan Amerika, Zuid-Korea en Japan. Een ‘surgical strike’ zal dus waarschijnlijk uitmonden in een massale oorlog, met als enige verschil dat de Noord-Koreanen ruim de gelegenheid krijgen om hard terug te slaan.

Tekst gaat verder onder de foto

Een foto verstrekt door het Noord-Koreaanse staatspersbureau zou de meest recente raketlancering van het stalinistische land tonen. Beeld AFP
Een foto verstrekt door het Noord-Koreaanse staatspersbureau zou de meest recente raketlancering van het stalinistische land tonen.Beeld AFP

Een beperkte oorlog tegen Noord-Korea zal de dreiging van Noord-Korea bovendien allerminst verkleinen. Wil militaire actie namelijk effect hebben, dan moeten er duizenden doelen worden vernietigd - het liefst gelijktijdig, om de Noord-Koreanen niet de gelegenheid te geven om terug te slaan.

Voor alle militaire interventies in Noord-Korea is een grote militaire opbouw vereist. Vliegdekschepen worden dan naar het Koreaanse schiereiland gestuurd, en duizenden Amerikanen moeten worden geëvacueerd. Al dit soort maatregelen kan niet ongezien plaatsvinden. De Noord-Koreanen zullen vrijwel zeker zo’n troepenopbouw niet geduldig afwachten, en meteen toeslaan.

3. Grootschalige oorlog

Dit scenario is het meest waarschijnlijk, indien de Amerikanen besluiten tot actie over te gaan. De Amerikaanse minister van defensie Jim Mattis zei vorige maand al dat iedere gewapend treffen met Noord-Korea ‘catastrofaal’ zal uitpakken. Volgens Mattis zal het conflict behoren tot ‘het ergste soort’ in het leven van de meeste mensen. “Het Noord-Koreaanse regime heeft honderden artilleriekanonnen en raketwerpers, met een van de dichtstbevolkte steden op aarde: de hoofdstad van Zuid-Korea.” De installaties kunnen Seoul binnen 45 seconden in een vuurzee veranderen.

Noord-Korea heeft bovendien aangekondigd dat het niet alleen Amerika zal proberen te raken als het tot een militair conflict komt. Ook Zuid-Korea en Japan zullen bestookt worden. Deze landen zijn makkelijker te raken voor Noord-Korea dan Amerika. Daarmee lopen miljoenen burgers gevaar.

Bij een gewapend conflict met Amerika en de buurlanden, zal Noord-Korea hoogstwaarschijnlijk het onderspit delven, maar de prijs daarvan is torenhoog voor alle betrokken partijen. Noord-Korea riskeert de vernietiging, wanneer er ook kernwapens worden ingezet, net als delen van Zuid-Korea en Japan.

Voor de Amerikanen zijn de Koreanen en Japanners belangrijk, maar van secundair belang. De dreiging die de Noord-Koreanen vormen voor de VS is wat Washington vooral bezighoudt. De Amerikaanse senator Lindsay Graham stelde onlangs in een interview voor om bevriende Aziatische landen op te offeren, en zei dat Trump deze visie met hem deelt: “Als er een oorlog gevoerd zal worden om (Kim Jong-un, red.) te stoppen, dan zal het daar plaatsvinden. Als duizenden zullen sterven, dan daar. Ze gaan niet hier sterven. En (Trump, red.) heeft mij dat verteld. Dat mag controversieel klinken, maar dat is het niet.”

Defensieminister Mattis gaf eerder al waar de rode lijn ligt voor de Amerikanen: “We niet hoeven te gaan wachten totdat zij (de Noord-Koreanen, red.) een intercontinentale ballistische raket hebben met een nucleair wapen erop om te kunnen concluderen dat het gevaar nu compleet is.” Dat moment lijkt nu toch te zijn aangebroken.

Lees ook:

Kan Noord-Korea eigenlijk wel kernkoppen miniaturiseren?

Religieus adviseur Trump: oorlog tegen Noord-Korea heeft Gods zegen

Verbazing over Amerikaanse handreiking aan Noord-Korea

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden