Noord-Korea dringt rouw om Kim Jong-il aan buitenland op

Agressieve uitnodiging voor begrafenis

SYBILLA CLAUS

Op verzoek van lidstaat Noord-Korea moesten de Verenigde Naties volgens hun statuten donderdagavond één minuut stilte houden voor de overleden dictator Kim Jong-il. Diplomaten uit de VS, Japan, Zuid-Korea en Europa liepen uit protest weg vóór de plechtigheid.

Buurland Zuid-Korea ontkomt evenmin aan de rouwdwang. Het krijgt agressieve 'uitnodigingen' om volgende week 'alle' rouwers naar de begrafenis van Kim Jong-il te laten gaan. Maar Zuid-Korea laat slechts twee kleine privé-delegaties gaan.

Het land verkeert na aanvallen vorig jaar op een marinekorvet (46 doden) en een grenseilandje (vier doden), in een 'kille periode' aldus een zuidelijke diplomaat: "Pyongyang heeft nooit excuses aangeboden". In het Noorden krijgt aankomend leider Kim Jong-un - zojuist vereerd met de titel 'Voortreffelijke Leider' - trouwens de credits voor de artillerie-aanval op eilandje Yeonpyeong.

Overheidswebsite Uriminzokkiri dreigde dat de toekomst van de relatie tussen de twee landen afhangt van de vraag hoe het Zuiden omgaat met burgerverzoeken om condoleancebezoeken af te leggen in Pyongyang. Dat het Zuiden het leger na Kims dood direct in staat van paraatheid bracht, is een belediging die de waardigheid van een rouwende natie bespot, aldus de website.

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak die in 2008 aantrad, maakte een eind aan de toegeeflijkheid naar Noord-Korea en eist tegenprestaties voor voedselhulp. Lee deed deze week zijn best spanning weg te nemen door te zeggen dat zijn land Pyongyang niet vijandig gezind is.

Eén Zuid-Koreaanse privédelegatie die naar Pyongyang gaat, wordt geleid door de weduwe van oud-president Kim Dae-jung. Die kreeg in 2000 de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn toenadering - de zogeheten Zonneschijnpolitiek - tot Noord-Korea. Toen hij in 2009 overleed, kwam een afvaardiging uit Pyongyang naar zijn begrafenis. De andere delegatie staat onder leiding van de voorzitster van de Hyundai-groep Hyun Jeong-eun. Oprichter Jung Ju-yung kwam uit Noord-Korea. Hij stal er een koe en maakte zijn fortuin in het Zuiden.

Later bleek dat Hyundai honderden miljoenen euro's had moeten betalen om de baanbrekende Noord-Zuid-top in 2000 mogelijk te maken. Toen de 86-jarige Hyundai-baas dat jaar Pyongyang bezocht en als dank 500 koeien teruggaf, hielden de Noord-Koreanen tevens de vrachtwagens achter. Zijn schoondochter, voorzitster Hyun, gaat nu Kim Jong-il de laatste eer bewijzen. Haar man sprong in 2003 uit zijn kantoor in Seoul, omdat hij onder vuur lag vanwege de illegale geldtransfer.

In heel Noord-Korea gaat het afgedwongen rouwen in de vrieskou bij monumenten en standbeelden door. De staatstv zendt het geweeklaag urenlang uit, met studenten die 'Vader, vader!' roepen. In Zuid-Korea vertellen overlopers een ander verhaal. "Ik sprong een gat in de lucht toen ik het hoorde", aldus Mi-ran, die vluchtte uit de derde stad Chongjin.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden