Noord-Ierse verzoeningspoging rijt wonden open

De Noord-Ieren moeten in het reine komen met hun verleden. Een rapport daarover maakt veel emoties los.

Onder luid protest is gisteren in Noord-Ierland een rapport gepresenteerd dat is bedoeld om een streep te trekken onder het bloedige sektarische verleden. Een voorstel om zowel families van onschuldige slachtoffers als die van de paramilitairen een kleine 13.000 euro compensatie te betalen, heeft weinig voorstanders.”Uiteindelijk is er geen verschil tussen de tranen van een moeder van een onschuldig slachtoffer en de tranen van een moeder van een terrorist”, verdedigde Lord Eames, voormalig aartsbisschop van de Kerk van Ierland, zijn rapport. „Dit is geen compensatie maar een poging tot erkenning namens de hele samenleving van de gezinnen die een geliefde hebben verloren.” Eames zei dat het rapport geen ’hiërarchie van slachtoffers kent’.

Het rapport komt van de protestants-katholieke Raadgevende Groep voor het Verleden, die Tony Blair vlak voor zijn vertrek als premier instelde. Protesten van de voormalige protestantse politicus Cedric Wilson en van Willie Frazer van slachtofferorganisatie Fair verstoorden het begin van de presentatie. Gerry Adams, leider van Sinn Fein, de politieke tak van het voormalige verboden Ierse Republikeinse Leger, werd ook doelwit van de protesten.

„Dit is een diepe belediging voor de echte, onschuldige slachtoffers van The Troubles”, zegt de protestantse activist Raymond McCord. Hij strijdt al jaren om de moordenaars van zijn zoon – protestantse paramilitairen – voor de rechter te krijgen. Hij zei het ’walgelijke bloedgeld’ niet aan te nemen als ook de nabestaanden van de daders dezelfde vergoeding krijgen als de slachtoffers. Er stierven in Noord-Ierland naar schatting 3600 mensen door sektarisch geweld in de afgelopen veertig jaar.

De unionistische eerste minister Peter Robinson is tegen de ’erkenningsbetaling’ aan ’terroristen’, en zegt dat het voorstel de ’geloofwaardigheid van het rapport onherstelbaar heeft beschadigd’.

De controverse overschaduwde de andere voorstellen om de wonden van het verleden te helen. Het belangrijkste plan is om een legacy commission (erfeniscommissie) op te stellen. Die moet alle onopgeloste kwesties die nog steeds verdeeldheid veroorzaken in de komende vijf jaar zien af te ronden.

Tot de voorstellen behoort ook een jaarlijkse Dag voor Reflectie en Verzoening en een gezamenlijk monument. Eames pleitte verder voor een einde aan de miljoenen kostende onderzoeken naar onopgeloste moordzaken en aanslagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden