Noord-Ierse politie ontzegt deelnemers Oranjemars toegang tot katholieke wijk

PORTADOWN (Reuter) - De machtige protestantse Oranje-orde heeft zijn leden opgeroepen komende zondag in heel Noord-Ierland de straat op te gaan uit protest tegen het verbod, gisteren, om een van de Oranjemarsen door een katholieke wijk van de stad Portadown te voeren.

De leiding van de Oranje-orde beschouwt de stap van de overheid een knieval van de politie voor het Ierse republikeinse leger (Ira) en zijn politieke arm Sinn Fein. “Er zijn al veel te veel van die knievallen geweest. Het moet maar eens uit zijn”, zei David Trimble, leider van de grote Unionistische partij UUP en prominent lid van de orde.

Trimble sprak nadat de politie, geruggesteund door twee bataljons militairen, een groep van ongeveer tweeduizend ordeleden de toegang tot de wijk Garvaghy Road ontzegde, nadat bewoners zich erover hadden beklaagd dat de parade niet welkom en intimiderend was.

De Unionistische leider weigerde in te gaan op berichten dat de protestantse meerderheid misschien gaat staken, dat de stroomvoorziening wordt gestopt en dat wegversperringen worden opgeworpen, net zoals in 1974 toen de Britse regering een machtsdeling tussen protestanten en katholieken probeerde te bewerkstelligen. “Alleen maar speculatie”, zei Trimble bij de ingang van de Drumcree-kerk, waar de mars beëindigd had moeten worden.

Toen de voorste rijen van de Oranjemars en de politiemannen vlak bij de toegang tot de katholieke wijken tegenover elkaar stonden, deed zich een klein incident voor toen iemand een steen naar de agenten wierp. De sfeer was gespannen maar vreedzaam, zeker vergeleken met vorig jaar toen drie dagen lang politie en deelnemers aan de mars slaags met elkaar raakten.

Trimble beschuldigde de Britse regering en de leiders in de Ierse Republiek er gisteren van verantwoordelijk te zijn voor het afkondigen van het verbod. Londen en Dublin zoeken naar een politieke regeling voor de lange geschiedenis van geweld in de provincie en trachtten volgens hem met het verbod het Ira te paaien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden