Noord-Ierse politie arresteert Oranjemannen

PORTADOWN (Reuters, AFP, AP) - De Noord-Ierse politie heeft gisteren ruim 20 arrestaties verricht in het kampement dat Oranjemannen in Drumcree bij het stadje Portadown hebben opgezet.

Ook werden de tenten en caravans doorzocht op explosieven en wapens, waarna het kamp werd ontruimd. De politie ging tot actie over nadat het gisternacht weer tot gewelddadigheden was gekomen en de politie op explosieven gelijkende voorwerpen had aangetroffen.

De woordvoerder van de Oranjemannen, David Jones, zei dat de actievoerders zodra dat mogelijk was weer naar het kamp zouden terugkeren. “Dit is zeker niet het eind van ons protest”, aldus Jones. De politie nam twee kruisbogen, vijf katapulten, vuurwerk, zo'n 20 liter benzine, bivakmutsen en twee lege patroonhulzen in beslag.

Bij de kerk in Drumcree bivakkeren al elf dagen Oranjemannen die in weerwil van een verbod hun traditionele mars over de katholieke Garvaghy Road willen houden. Bij de barricades die de politie heeft opgeworpen, bestoken ze de ordetroepen 's nachts steevast met spijkerbommen, vuurwerk en stalen kogels. De politie zei dat een van de demonstranten een handvuurwapen droeg. In brand gestoken gastanks ontploften bij de versperringen. Niemand raakte gewond bij de schermutselingen.

Het aantal actievoerders in Dumcree is sterk teruggelopen. Waren het er vorige week donderdag nog meer dan 20 000, bij de schermutselingen van gisteren waren zo'n 200 relschoppers betrokken.

Een van de twee mannen die zijn aangehouden voor verhoor in verband met de moord op de drie broertjes Quinn, die dinsdag werden begraven, is gisteren vrijgelaten. De andere wordt nog verder ondervraagd. De drie kinderen uit een gemengd protestants-katholiek gezin kwamen om, nadat zondagochtend een brandbom in hun huis was gegooid. Hun dood heeft alom tot ontzetting geleid.

Britse en Ierse regeringsvertegenwoordigers hebben gisteren in Stormont bij Belfast plannen besproken om een einde te maken aan de protestantse belegering in Drumcree. Er zijn twee voorstellen. Het ene voorziet in economische en sociale ontwikkeling van de katholieke wijk rond Garvaghy Road in Portadown in ruil voor een akkoord over één beperkte mars per jaar. Het andere betreft een poging om vóór de volgende zomer een algehele oplossing voor de kwestie van de marsen te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden