Noord-Ierse Orangisten kijken hun zin te krijgen

BELFAST (Reuters, DPA, ANP) - De Noord-Ierse premier Deavid Trimble wil dat de katholieken concessies doen over de Oranjemarsen in Noord-Ierland. Ten einde raad lijkt hij de Orangisten hun te willen geven, en hun omstreden, verboden mars in Portadown door te laten gaan.

Trimble gaf gisteren toe dat hij geen gat meer ziet in de kwestie, nu het gesprek tussen de Britse premier Tony Blair en leiders van de Oranje Ordes uit Noord-Ierland gisteren niets heeft opgeleverd. “Als er tussen nu en zondag, als het marsseizoen zijn hoogtepunt bereikt, niets gebeurd, dan vrees ik het ergste.”

Samen met zijn plaatsvervanger Seamus Mallon zal hij proberen nog uitwegen te vinden. Maar hij wekte de indruk geen oplossing te kunnen voor het probleem met de protestanten die bij Portadown hoe dan ook hun Oranjemars door de katholieke wijk Dowmcree willen houden. Trimble wees naar de leiders van Sinn Fein, de politieke vleugel van het Ierse republikeinse leger (IRA). “Het is nodig dat anderen eens goed nadenken wat hun verantwoordelijkheid is.” Kennelijk wil de protestantse voorman dat Sinn Fein de katholieke, republikeinse zijde beweegt water in de wijn te doen, en net als in 1996 in te stemmen met een mars door Dumcree, in vredesnaam.

De Britse premier Blair deed in zijn gesprek van anderhalf uur in zijn ambtswoning in Londen geen concessies. Hij herhaalde dat hij het besluit niet kan veranderen van de onafhankelijke commissie voor de marsen, die Oranjemars over de Garvaghy Road in Dumcree verbood. Vertegenwoordigers van de Oranje Orde dreigden voor de BBC Noord-Ierland “in luttele uren tot stilstand te brengen.”

De leden van de Oranje Orde die nog altijd voor de wegversperring bij Garvaghy Road bivakkeren, probeerden gisteren een doorbraak te forceren. Ze bestookten de ME met flessen en vuurwerk, waarop de politie met plastickogels reageerde. De Oranjemensen kregen gisternacht steun van ongeveer 10 000 aanhangers uit heel Noord-Ierland.

Zondag is het hoogtepunt van de herdenking van de slag bij de Boyne, waar de protestantse koning-stadhouder Willem III in 1690 zijn katholieke schoonvader Jacbus II versloeg. Vooral het komende weekeinde trekken waarschijnlijk nog eens duizenden Oranjemannen naar Dumcree ter ondersteuning van hun geloofsgenoten. Ook veel fanatieke protestanten uit Engeland en Schotland zijn van plan te komen.

Inmiddels zijn met helicopters 400 man oproerpolitie naar Dumcree overgevlogen. Sinds zondag zijn er in Dumcree en omgeving voortdurend ongeregeldheden geweest. Daarbij raakten een kleine vijftig politiemensen gewond. Ook op andere plaatsen in Noord-Ierland is het voortdurend onrustig. De politie heeft deze week meer dan 500 aanslagen met brandbommen geregistreerd. Ongeveer 125 relschoppers zijn aangehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden