Noord-Ierse mars kalm verlopen

De Oranjemars in het Noord-Ierse Portadown is gisteren rustig verlopen. De mars eindigde bij een hoge wal die door de politie was opgetrokken om de bekende Carvaghy Road, dwars door de katholieke wijk, af te sluiten. De mars wordt beschouwd als de meest risicovolle van het protestantse marsseizoen,

Na een week van onrust werd ernstig rekening gehouden met ongeregeldheden. Een kleinere mars vorige week bij Drumcree liep uit op rellen, en ook in Belfast waren ongeregeldheden. Volgens de politie zijn ordetroepen sinds het begin van de maand ruim tweehonderd keer het doelwit geweest bij incidenten.

Nog zondagochtend ontplofte een autobom bij een politiebureau in het overwegend katholieke Stewartstown, vijftien kilometer ten noorden van Portadown. Bij de explosie raakte niemand gewond. Wel raakte een benzinestation zwaar beschadigd. Ruiten in de omgeving sprongen.

De politie verdenkt het Real Ira, een afsplitsing van het Ira, van de actie. Deze splintergroepering verzet zich tegen het vredesproces in Noord-Ierland. Volgens de Britse minister voor Noord-Ierse zaken Peter Mandelson zijn de daders erop uit een 'al gespannen sfeer nog explosiver te maken'.

De mars bij Portadown zelf verliep rustig, op enkele incidenten na. Ruim duizend Oranjemannen marcheerden gisteren af op het zes meter hoge stalen schot dat ordetroepen hadden opgericht. Na een vergeefse poging om de politie een brief te overhandigen, bleven de Oranjemannen aanvankelijk bij de wal hangen. Maar mede door regenbuien verwaterde de bijeenkomst na enige uren. Vandaag worden nieuwe betogingen verwacht. De politie blijft grootschalig aanwezig om geweld de kop in te kunnen drukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden