Noord-Ierse Drumcree krijgt na barricaden een 'vredesmuur'

AMSTERDAM - Amper twee weken nadat zo ongeveer de laatste barricaden in Drumcree, de buitenwijk van het Noord-Ierse stadje Portadown, werden geslecht wegens gebrek aan protesterende Oranjemannen, wordt daar alweer gepraat over nieuwe barricaden.

Permanente barricaden dan, en ditmaal niet ter bescherming van de katholieke bewoners van Garvaghy Road tegen de als provocerend ervaren marsen van de protestantse Oranjeorde. Britse kranten melden dat de regering in Londen overweegt een 'vredesmuur' te bouwen op Garvaghy Road, om een kleine protestantse enclave te vrijwaren van aanvallen van katholieke zijde. Volgens dominee Kenny McClinton, leider van de protestantse gemeenschap, is een cluster van protestantse huizen aan een zijde van de overwegend katholieke Garvaghy Road doelwit van voortdurende aanvallen met stenen en flessen.

Protestantse bewoners maken zich kwaad over wat zij noemen het manipuleren van de media door de katholieken om zo het monopolie op slachtofferschap te claimen tijdens de weken durende belegering van Dumcree door radicale protestanten. “Het maakt me kotsmisselijk als zij steeds maar blijven doorzeuren over die belegering, terwijl wij het zijn die worden aangevallen”, zegt een anonieme bewoonster en warm voorstander van de 'vredesmuur'.

Als de muur er komt zal het de eerste zijn in zijn soort buiten de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Daar scheiden 'vredesmuren' op een tiental plaatsen de twee met elkaar in de clinch liggende gemeenschappen. De bekendste is die tussen de katholieke Falls Road en de protestantse Shankill Road. Een versterkte barrière van bijna vier kilometer lengte, met op een enkele plek een zwaar beveiligde doorlaat- en controlepost. En in Londonderry moet een lang lint van metalen hekken de twee groepen permanent tegen elkaar beschermen.

Het idee van een 'vredesmuur' over Garvaghy Road heeft de katholieke bevolking daar op haar achterste benen gebracht. Zij beschouwen zich immers als de verdrukte minderheid in Portadown, waar 80 procent van de bevolking protestants is en dat tevens het bolwerk is van de terroristische Loyalist Volunteer Force. Volgens Breandan MacCoinnaith, woordvoerder van de buurt en veroordeeld lid van de terreurbeweging Ira, het Ierse republikeinse leger, is het verzoek buiten alle proporties, aangezien juist de katholieke gemeenschap hier elke nacht onder vuur komt te liggen van loyalistische bendes.

De katholieken in Drumcree zien de protestantse stap daarom als een 'onbeschaamde zet', dan wel als een propagandastunt om het morele gelijk te halen. Ze ontkennen dat er met stenen wordt gegooid naar protestantse huizen. Het is dan ook maar zeer de vraag of, wanneer de 'vredesmuur' er komt, deze de veiligheid en rust zal bevorderen dan wel zal fungeren als nieuwe steen des aanstoots en zoveelste splijtzwam tussen de twee gemeenschappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden