Noord-Ierland naar de stembus

In de Noord-Ierse verkiezingen, die vandaag worden gehouden, speelt Raymond McCord een belangrijke rol. Hij zorgde er eerder voor dat wandaden van de politie openbaar werden gemaakt. Nu is hij onafhankelijk kandidaat.

Raymond McCord verloor in 1997 zijn zoon Raymond. De moord werd nooit opgelost. McCord vermoedde dat er bewijs werd achtergehouden en voerde een jarenlange strijd voor een onafhankelijk onderzoek naar eventuele samenwerking van de politie met protestantse paramilitairen. Het onderzoek, uitgevoerd door de ombudsman, kwam er en het vermoeden van McCord bleek waar. Opdrachtgever tot de moord op zijn zoon was Mark Haddock, die ook als informant bleek te werken voor de geheime politie-afdeling Special Branch.

„De loyalisten van Ian Paisley beschuldigen altijd de republikeinen voor de chaos in Noord-Ierland, maar zelf erkennen ze de uitkomsten van het rapport van de ombudsman niet”, zegt Raymond McCord.

Het rapport was een overwinning voor McCord. De afwijzende reacties van andere politici op het rapport waren voor hem reden om zich op te werpen als onafhankelijke kandidaat in Noord-Belfast. Hij verwijt de unionistische partij van Paisley in te spelen op de oude angsten onder protestanten voor katholieken en de ogen te sluiten voor het geweld binnen de eigen gemeenschap.

De vrede verandert Noord-Ierland in een hoog tempo, maar in de achterstandsbuurten van Noord-Belfast leven de protestanten en katholieken nog in strikt gescheiden enclaves. De bewoners moeten er niet aan denken dat de hoge afscheidingsmuren – eufemistisch vredesmuren genoemd – die het protestantse Shankill scheidt van het katholieke West-Belfast worden afgebroken. „Er zijn nu meer aanvragen om fysieke vredesmuren te bouwen dan voor de wapenstilstand”, zegt de adjunct-politiecommissaris van Noord-Belfast Nigel Grimshaw.

Voor de agent is het fijn dat Sinn Fein, de politieke tak van de Ira, in januari besloot het gezag van de politie te erkennen. Voordien maakte de Ira de dienst uit in de katholieke buurten. Volgens Grimshaw is er nog veel werk te verrichten voor een werkelijke erkenning een feit is. „Er nog steeds republikeinen die het moeilijk vinden om de politie te accepteren. We moeten hard werken om het wantrouwen te overwinnen.”

McCord gelooft dat de Ira geweld en criminaliteit achter zich heeft gelaten, maar zegt dat de protestanten in Noord-Belfast nog steeds onder de gesel van de paramilitairen leven, tegen wie bewijs opzettelijk is verduisterd en die zich vogelvrij voelen.

De politie zwakt die beweringen af. Volgens Grimshaw zetten veel voormalige protestantse paramilitairen zich nu in voor het verbeteren van de relaties in de buurt.

Maar de protestantse Kathy McIlvenny, die een kapsalon heeft op de Shankill Road, moet lachen als ze dit hoort. Volgens haar zijn de buurtcomités slechts een dekmantel voor de voortdurende gewelddadigheden in de buurt. Ze vertelt hoe families door paramilitairen uit hun huizen worden gezet, omdat hun kinderen dingen hadden gedaan die niet door de beugel konden. „Daar heb je de politie voor, geen protestantse paramilitairen.”

De vechtlustige McCord, die meerdere malen met de dood is bedreigd, is optimistisch over zijn kansen. Enthousiast vertelt hij hoe een katholieke winkeleigenaar zijn poster in zijn etalageraam heeft opgehangen.

„McCord heeft een geweldige prestatie geleverd”, zegt een andere katholieke supporter, Robert Savate. „Hij verzette zich tegen de paramilitairen. Wij hebben hem nodig als woordvoerder en om de gemeenschappen bijeen te brengen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden